Κορυφαίο σημείο εισόδου στην ΑΜ-Θ η Νυμφαία, 1,7 εκ οδικές αφίξεις ξένων

Η Ροδόπη δεν έχει εκμεταλλευτεί τον κάθετο άξονα

Περίτρανα αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά το ότι η Ροδόπη δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τα μέγιστα από τις αφίξεις μέσω Νυμφαίας μη κατοίκων στο νομό. Αποκαλυπτική και φέτος είναι η έρευνα που έδωσε στην δημοσιότητα η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ. Στην έρευνα παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τις αφίξεις μη κατοίκων, από τα σημεία εισόδου της Ανατολικής

Από το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα – Νυμφαία εισήλθαν το 2018 1.672.719 μη κάτοικοι. Ο αριθμός από μόνος του είναι τεράστιος, κάθε χρόνο από το άνοιγμα του κάθετου άξονα αυξανόμενος, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο η συγκριτική, με το 2017, ανάγνωση, όσο και η συγκριτική, με τα υπόλοιπα σημεία εισόδου, ανάγνωση.

Σε σχέση με το 2017 μάλιστα (έτος κατά το οποίο εισήλθαν στην Ροδόπη 1.460.528 μη κάτοικοι) το συνοριακό σημείο διέλευσης της Νυμφαίας είναι το μοναδικό σημείο – σε σχέση με τα υπόλοιπα έξι της ΑΜ-Θ – στο οποίο καταγράφεται αύξηση. Η αύξηση μάλιστα είναι της τάξης του 15%, ενώ όλα τα υπόλοιπα σημεία διέλευσης παρουσιάζουν μειώσεις από 2% έως σχεδόν και 40%.

Από το συνοριακό σημείο διέλευσης της Νυμφαίας εισήλθαν το 2018 σχεδόν τόσοι μη κάτοικοι όσοι …κι από τα υπόλοιπα έξι σημεία μαζί! Πιο συγκεκριμένα, εάν αθροίσουμε τις εισόδους από Καστανιές, Κήπους, Ορμένιο, Κυπρίνο, Αγ. Κωνσταντίνο, Εξοχή, βγάζουμε τον αριθμό των 1.723.585 εισόδων μη κατοίκων, κατά ελάχιστα μεγαλύτερο από μόνο τον αριθμό μέσω Νυμφαίας.

Συνεπώς, σχεδόν το 50% της ροής μη κατοίκων διοχετεύεται στην ΑΜ-Θ και ευρύτερα μέσω της Ροδόπης, κι αυτό συμβαίνει ενόσω δεν επιτρέπεται η διέλευση λεωφορείων. Μόνο τον μήνα Αύγουστο του ’18 από τη Νυμφαία εισήλθαν στην ΑΜ-Θ 374.848 μη κάτοικοι. Αυτός ο αριθμός από μόνος του ξεπερνάει κατά πάρα πολύ τις ετήσιες εισόδους από όλα τα υπόλοιπα σημεία διέλευσης, πλην των Κήπων.

Τα βασικά συμπεράσματα που μπορούν να βγουν είναι δύο: Πρώτον, από τη Ροδόπη περνάει ένας τεράστιος αριθμός ξένων, αλλά εάν λάβουμε υπόψη μας την πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής – όπου μόλις 4/10 μαγαζιά της Κομοτηνής έκαναν το 2018 πωλήσεις σε τουρίστες κι αυτές ήταν πολύ μικρές σε σχέση με τον συνολικό τους τζίρο – η Ροδόπη δεν έχει καταφέρει να κρατήσει τον κόσμο εντός του νομού.

Δεύτερον, το σημαντικότερο, πλέον, σημείο διέλευσης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας δεν έχει στηριχθεί σχεδόν με κανέναν τρόπο διαχρονικά, παραμένοντας χωρίς υποδομές.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτελέσουν “όπλα” των διοικούντων της ΠΕ Ροδόπης, του Δήμου Κομοτηνής και των εκπροσώπων των επαγγελματιών, προκειμένου να διεκδικήσουν πιο δυναμικά ενίσχυση του συνοριακού σημείου διέλευσης και – επιτέλους – την δημιουργία πραγματικών υποδομών, και να αντιληφθούν ότι η Ροδόπη θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να κρατήσει τους ανθρώπους που περνούν από το νομό αλλά δεν τον επισκέπτονται ποτέ.

Ακολουθούν οι δύο πίνακες αφίξεων από όλα τα σημεία εισόδου αναλυτικά:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, από «ΧΡΟΝΟΣ», 10/2/2019}