Ν. Ροδόπης: Εντυπωσιάζει ταφική στήλη που αποκάλυψε χειριστής εκσκαφέα

Εύρημα που χρονολογείται σχεδόν 250 χρόνια πριν, κρίνοντας από την ημερομηνία που αναγράφεται επάνω "έτος 1741"

Έτος 1741 …Ενθάδε κήτε… αναγράφεται πάνω στην μαρμάρινη ταφική στήλη με σταυρό που ήρθε στο φως τυχαία στη διάρκεια εργασιών δικτύου ύδρευσης στο δρόμο Ηφαίστου – Συμβόλων. Σε αυτό το χτύπημα ο έμπειρος χειριστής του μηχανήματος κατάλαβε ότι δεν ήταν χώμα ή μια απλή πέτρα. Ήταν κάτι άλλο. Αποφάσισε να σταματήσει και αυτή του η απόφαση αποδείχθηκε σωτήρια για ένα εύρημα που ενδεχομένως διαφορετικά θα έμενε για πάντα θαμμένο.

Ο Βαγγέλης Μηνόπουλος είναι ο χειριστής του εκσκαφέα που έφερε στο φως ένα ακόμα εύρημα, την αξία του οποίου θα εκτιμήσουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Το εύρημα βρέθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής 27 Ιουλίου και μετά το τηλεφώνημα του κου Μηνόπουλου στην αστυνομία, στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικοί και αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων και ήδη η ταφική στήλη βρίσκεται στα κατάλληλα χέρια.

Η ημερομηνία αναγράφεται ευκρινώς στον σταυρό, στο πάνω μέρος της επιτάφιας στήλης, και μπορεί ο καθένας να διαβάσει το “έτος 1741”, κάτω από την φράση “ενθάδε κήτε” (εδώ βρίσκεται θαμμένος), ενώ παρακάτω η γραφή μας επιτρέπει να διακρίνουμε τις λέξεις (με επιφύλαξη καθότι δεν είμαστε ειδικοί) “του θεού..”.

Ο κος Μηνόπουλος μαζί με τους εργάτες Μεχμέτ Σουνάι και Αιμίλιος Κασμίρης έβγαλαν την επιτάφια στήλη από το έδαφος και μόλις απομάκρυναν το χώμα από πάνω διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα εύρημα που χρονολογείται σχεδόν 250 χρόνια πριν, κρίνοντας από την ημερομηνία που αναγράφεται επάνω. Αντιλαμβάνομαι την αρχαιολογική του αξία έσπευσαν να ειδοποιήσουν τους ειδικούς, αφού απομάκρυναν από το σκάμμα την επιτάφια στήλη σε ασφαλές σημείο μέχρι εκείνο να παραληφθεί.

Χαρούμενος για την αποκάλυψη αυτού του ευρήματος, δήλωσε στον “Χ” ο κος Μηνόπουλος “είδαν τον σταυρό μέσα στα χώματα και κατάλαβα ότι είναι παλιός και πήρα αμέσως την αστυνομία. Γράφει επάνω το έτος 1741, τα γράμματα δεν μπόρεσα να τα καταλάβω…”.

Όταν εργάζεται με τον εκσκαφέα πάντα έχει το νου του για την αποκάλυψη τέτοιων ευρημάτων. Συμβαίνει σπάνια, όπως λέει, όμως το εύρημα στο δρόμο Ηφαίστου – Συμβόλων επιβεβαιώνει ότι συμβαίνει. Ο χειριστής του μηχανήματος θα χαρεί πολύ να δει το εύρημα αυτό να είναι όντως αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας για την περιοχή και να εκτεθεί για να το δει ο κόσμος.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, της Δήμητρα Συμεωνίδου, 28/7/2018}