Στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σαμοθράκης έρχεται η νέα «Νίκη»

Προχωρά η διαδικασία της έλευσης του νέου αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, στο νησί του Έβρου

Μετά τόσα χρόνια, το σήμα κατατεθέν και σημείο αναφοράς της Σαμοθράκης, βρίσκει το δρόμο του γυρισμού εκεί όπου ανήκει, έστω και ως αντίγραφο.

Η κατασκευή του πιστού αντιγράφου του μεγαλοπρεπούς αγάλματος έχει ολοκληρωθεί, ενώ η διαδικασία βρίσκεται στην φάση εκπόνησης της μελέτης στατικής επάρκειας για την τοποθέτηση του γλυπτού.

Η μεγαλόπρεπη «Νίκη» θα δεσπόζει στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης, αναπληρώνοντας το κενό της απουσίας του πρωτοτύπου.

Το ακριβές αντίγραφο του έργου φιλοτεχνήθηκε από λευκό μάρμαρο Θάσου, ενώ τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν για ένα μήνα, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος.

Σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες του έργου, πρόκειται για πιστοποιημένο αντίγραφο του πρωτοτύπου στο Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος περίπου 6,5 τόνους. Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου ( βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρειά ΑΜΘ.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 6/12/2018}