Νέο ΕΣΠΑ: Το καλοκαίρι οι πρώτες εκταμιεύσεις χρημάτων

«Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα ξοδέψει χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ μέσα σε αυτό το καλοκαίρι, όταν άλλες χώρες ακόμα δεν έχουν καν πάρει έγκριση του εθνικού τους σχεδίου», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.

«Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα ξοδέψει χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ μέσα σε αυτό το καλοκαίρι, όταν άλλες χώρες ακόμα δεν έχουν καν πάρει έγκριση του εθνικού τους σχεδίου», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.Μιλώντας στο συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «στις αρχές Μαΐου θα εγκριθούν τα πρώτα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου που θα αφορούν τον τουρισμό και αμέσως μετά για τις ιχθυοκαλλιέργειες».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμη ότι «μέσα στην παγκόσμια αστάθεια, η Ελλάδα κατορθώνει και σήμερα να είναι μια σταθερή χώρα, η οποία καταφέρνει να προσελκύει νέες επενδύσεις. Σας διαβεβαιώνω ότι και το 2022, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι μια χρονιά πάρα πολύ καλή για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Και αυτό δείχνει ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα αναγνωρίζει αυτά που κάνουμε και μας εμπιστεύεται».

Στις αρχές Μαΐου θα εγκριθούν τα πρώτα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού για τον τουρισμό και αμέσως μετά για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

«Στην εποχή που ζούμε», πρόσθεσε, «οτιδήποτε συμβάλλει στην επάρκεια της επισιτιστικής ασφάλειας αποτελεί ίσως σήμερα τον νούμερο 1 επενδυτικό προορισμό –ίσως να ξεπερνάει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας– και η κρίση στην Ουκρανία αυτό το επέτεινε, το έκανε ακόμα μεγαλύτερο. Αρα, είναι απολύτως προφανές ότι εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτόν τον κλάδο και η κυβέρνησή μας είναι εδώ για να χρηματοδοτήσει».

Οπως είπε, υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ, που αναμένουν τα κατάλληλα επενδυτικά σχήματα και τις κατάλληλες επενδυτικές προτάσεις που θα κατευθύνονται κυρίως στην καινοτομία, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε να μπορούμε να διαθέτουμε αυτούς τους πόρους με ταχύτητα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 17/4/2022}