Μνημόσυνο στον Έβρο για το «Μαύρο Πάσχα των Θρακών»

80 και πλέον Σύλλογοι, Φορείς και Αρχές ενώθηκαν με πλήθος κόσμου ως μια φωνή ταυτόχρονα την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα, τηνΚυριακή 7 Απριλίου 2019 στην Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και ιστορικής γνώσης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης

Τις απόλυτα επιτυχημένες εκδηλώσεις μνήμης διοργάνωσε η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) για 5η συνεχόμενη χρονιά σε αρμονική συνεργασία με τους συλλόγους-μέλη της και με την επίσημη Υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης / Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, και των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Όλος ο Έβρος ενώθηκε ως μια Φωνή στην κυριολεξία! Την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα. Εκκλησία, Τοπικές Θεσμικές Αρχές (Περιφέρεια, Δήμοι, Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Αστυνομίας), Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σχολεία καιπλήθος κόσμου, γίναμε κοινωνοί και αρωγοί στην ιστορικής σημασίας Πρωτοβουλία της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. για την ανάδειξη της αποσιωπημένης καιάγνωστης αυτής πτυχής της Ιστορίας των προγόνων μας, ως απόδοση ελαχίστου Φόρου Τιμής και Ιερού Χρέους στα δεκάδες χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

«Μοναδικός στόχος μας και απαίτηση όλων των Θρακών, είναι η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Ελληνική Δημοκρατία και τη Διεθνή Κοινότητα. Γι’ αυτό, ζητούμε από την Ελληνική Δημοκρατία και τους αρμόδιους Θεσμούς της, να αναγνωρίσει την 6η Απριλίου του 1914 ως ‘‘Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού’’, της γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στην ενιαία Θράκη, κατά αντιστοιχία της 19ης Μαΐου για τους Έλληνες του Πόντου και της 14ης Σεπτεμβρίου για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, υιοθετώντας τα σχετικά νομικά κείμενα και προεδρικά διατάγματα. Η πράξη αυτή, θα αποκαταστήσει το τεράστιο ιστορικό, διπλωματικό και κυρίως ηθικό κενό, που υπάρχει από τη χώρα μας, σε ότι αφορά το ζήτημα της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Η ‘‘Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου’’ προχωρά εδώ και χρόνια με σταθερά βήματα προς το στόχο αυτό, σε συνεργασία με τους θεσμούς», τόνισε στην κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος της Διοργανώτριας Αρχής – της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. Δημήτρης Κελεμίδης.

Η Ημέρα Μνήμης ξεκίνησε με την ταυτόχρονη τέλεση μνημόσυνου στην Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, τους Φορείς και τους Συλλόγους στα Μνημεία Ηρώων στην Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα. Άκρως συγκινητική η στιγμή της ανάκρουσης του Εθνικού μας Ύμνου στις τέσσερις πόλεις από τις φιλαρμονικές ορχήστρες του «Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν.Μακεδονίας-Θράκης» και των Δήμων Ορεστιάδας και Διδυμότειχου, αντίστοιχα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 10/4/2019}