Μηταράκης: Οι διακινητές εργαλειοποιούν τις νησίδες γιατί δεν μπορούν να παραβιάσουν τον φράχτη του Έβρου

Για την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία, τον ρόλο ΜΚΟ και το ζήτημα των 38 μεταναστών στον Έβρο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr ο κ. Μηταράκης εξήγησε τι συνέβη το καλοκαίρι στην επίμαχη νησίδα, ενώ απάντησε και για τις καταγγελίες ότι ευθύνεται η Ελλάδα για τον θάνατο ενός παιδιού.

Παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Τουρκία μια επανάληψη των γεγονότων του Μαρτίου του 2020.

Ωστόσο διαβεβαίωσε πως «η προστασία των συνόρων παραμένει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο», ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει πετύχει τους στόχους που είχε θέσει όσον αφορά στις μεταναστευτικές ροές και την αποσυμφόρηση των νησιών και άλλων περιοχών που είχαν σηκώσει τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος.

ΚΥΤ Φυλακίου

«Δεν θα αποτελέσουμε την πύλη εισόδου προς την ΕΕ για τα κυκλώματα των διακινητών», είπε ο κ. Μηταράκης και εξήγησε για ποιον λόγο είναι αναγκαία η επέκταση των εγκαταστάσεων στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο όχι για μόνιμη παραμονή, αλλά για την καταγραφή των μεταναστών και για τη μεταφορά τους στη συνέχεια με ασφάλεια σε υφιστάμενες δομές σε όλη τη χώρα.

Η υπόθεση των «38» και η… ταφή σε νησίδα

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ακόμη για ποιους λόγους είναι αβάσιμα τα επιχειρήματα των ΜΚΟ περί κινδύνου αποκλεισμού ή προβλημάτων υγείας στην περίπτωση των 38 μεταναστών οι οποίοι φαίνεται πως οδηγήθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία της μεθορίου από τις 20 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου όταν τελικά βρέθηκαν στην ελληνική όχθη.

Και ποια είναι, τελικά, η αλήθεια σχετικά με την αναφορά για θάνατο ενός παιδιού; «Δεν υφίσταται στα χαρτιά ή στις φωτογραφίες πέμπτο παιδί που αγνοείται», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός προσθέτοντας πως οι γονείς δεν θέλησαν να προχωρήσει το ελληνικό αίτημα για εκταφή του παιδιού «αν υπήρχε» και επέλεξαν να το αφήσουν… θαμμένο στη νησίδα παρά να ταφεί στην Ελλάδα.

Επιπόλαιη και επικίνδυνη

Η υπόθεση είναι υπό δικαστική διερεύνηση, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε πως οι ελληνικές αρχές δεν είχαν δικαίωμα να παρέμβουν όσο οι μετανάστες βρίσκονταν σε νησίδα εκτός ελληνικού εδάφους. Η άποψη όσων υποστηρίζουν το αντίθετο «είναι όχι απλώς επιπόλαιη, αλλά και επικίνδυνη».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «πρέπει να προσέξουμε και να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να εργαλειοποιήσει τις νησίδες» καθώς βλέπει πως δεν μπορεί να παρακάμψει τη νόμιμη φύλαξη των ελληνικών συνόρων από τις εθνικές αρχές και τη Frontex.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 15/9/2022}