Τα μεταλλεία Κίρκης πρέπει να ζωντανέψουν

Να τεθεί στόχος για την άμεση επαναλειτουργία τους – Ας αξιοποιήσουμε επί τέλους τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας – Όχι μόνο …Καφετέριες και ποδηλατοδρόμους

Την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας που διαπιστώθηκε στο έδαφος και στα επιφανειακά ύδατα (ρέματα Κιρκάλων και Ειρήνης), του δημοσίου ανενεργού μεταλλείου της Κίρκης του Δήμου Αλεξανδρούπολης αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαθέτοντας μάλιστα το κονδύλι των 5 εκατομμυρίων ευρώ για τον σκοπό αυτό, από  το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ορίζοντας ολοκλήρωσης του μεγάλου αυτού έργου είναι το έτος 2024.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση Σταθάκη-Φάμελλου, «η δράση και τα μέτρα αποκατάστασης που ορίζονται στην παρούσα, για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημίας στο δημόσιο ανενεργό μεταλλείο Κίρκης, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Π.Ε. Έβρου, εστιάζουν σε δράσεις με στόχο την εξυγίανση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του εργοστασίου εμπλουτισμού από επικίνδυνα απόβλητα, δεν αφορούν σε οικοδομικές ή συναφείς εργασίες, δεν θέτουν σε κίνδυνο όμορες κτιριακές εγκαταστάσεις ή άλλες υποδομές, δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, ούτε επηρεάζουν το ιστορικό ή μνημειακό απόθεμα της περιοχής».

Σημείωση Ε.Θ.: Σωστή η Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου για την διάθεση χρημάτων.

Μόνο που αυτή η περιβαλλοντική προστασία έπρεπε να γίνει πριν από 25 χρόνια.

Τότε που η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ έκρουε τον κώδωνα κινδύνου για την κατεβασιά υδάτων της βροχής με επικίνδυνα μέταλλα. Που κατέληγαν στους μπαξέδες της Αλεξανδρούπολης και στα στομάχια μας.

Όμως πρέπει, εδώ και τώρα, να τεθεί στόχος για την άμεση επαναλειτουργία των μεταλλείων Κίρκης. Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας. Κι όχι να ασχολούμαστε μόνον με… καφετέριες και ποδηλατοδρόμους.

Επ’ αυτού οι ευθύνες, για παραλείψεως, του Δημάρχου Αλεξ/πολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, στην χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται και η Κίρκη, είναι πολύ μεγάλες. Διότι επί 8,5 χρόνια δεν έπραξε το παραμικρό γι’ αυτό το θέμα. Δυστυχώς, έτσι γράφεται και καταγράφεται η ιστορία του τόπου μας.

Σ. Κ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, 24/4/2019}