Παρουσία Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας η υπογραφή για την ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης

Έφτασε η στιγμή για την υπογραφή της σύμβασης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, την πρώτη σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η σύμβαση θα υπογραφεί την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, παρουσία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, του Προέδρου της ΔΙΑΜΑΘ και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου αλλά και του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο ο οποίος και έρχεται για αυτόν ακριβώς τον σκοπό: να παραβρεθεί στην υπογραφή της σύμβασης.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 60.881.372,28 € (προ Φ.Π.Α.), ενώ  η συνολική προθεσμία κατασκευής του έργου ορίζεται σε 18 μήνες.

Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων.Τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στην κατασκευή της, ενώ θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας.

Η Μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά και θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW και αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού.

Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως σ’ αυτήν είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα(υπολείμματα τροφών και πράσινα κήπων) από τους «καφέ» κάδους των νοικοκυριών (5.971 τόνοι).

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει ξεκινήσει ήδη και η κατασκευή του ΧΥΤΥ στην τοποθεσία «Μαυρότοπος» του αγροκτήματος Ποτάμου του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 17/1/2018}