Μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς

Τραγικές στιγμές για τον Έβρο και όλη τη χώρα. Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας. Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία. Συνεχής ενημέρωση με όλες τις εξελίξεις.

Μεγάλη μάχη δίνουν ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής για να θέσουν υπό έλεγχο το δύσκολο πύρινο μέτωπο στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου.

Οι εστίες είναι πολλές και βρίσκονται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, που είναι η μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας..

Λίγο μετά τις 9 το πρωί έγινε γνωστό ότι η εικόνα από τα μέτωπα είναι καλύτερη και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτωπα θα τεθούν υπό έλεγχο έως το μεσημέρι.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν εκ νέου στην περιοχή και εναέρια μέσα, ενώ στο σημείο βρίσκονται 291 πυροσβέστες με εννέα ομάδες πεζοπόρων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι το μέτωπο είναι περίπου δύο χιλιόμετρα με την πυρκαγιά να κινείται νότια. Θετικό είναι πως δεν πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Σημειώνεται, ότι η βλάστηση της περιοχής (πυκνό πευκοδάσος με δέντρα μεγάλης ηλικίας) που έχει παραδοθεί στις φλόγες καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Η νύχτα ήταν εφιαλτική, καθώς, παρά το γεγονός ότι η φωτιά δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω των πολύ ασθενών ανέμων, εντούτοις καίει μέσα στο ώριμο και πυκνό πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, κάτι που κάνει το έργο κατάσβεσης πολύ δύσκολο.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε το βράδυ που προηγήθηκε ιδιαίτερα δύσκολο κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών της κατεύθυνσης των ανέμων, οι οποίοι παραμένουν και σήμερα ασθενείς. «Δύσκολη η νύχτα. Υπάρχουν πολλές εστίες και ενώ δεν έχει δυνατούς ανέμους το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε το γεγονός ότι άλλαζε η φορά τους. Η τοποθεσία της πυρκαγιάς είναι δυσπρόσιτη και ευτυχώς που φέτος το Δασαρχείο έκανε συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, έργα που διευκόλυναν την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η κινητοποίηση ήταν άμεση, ο αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων ικανός και υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τον δήμο.

πηγή: https://www.efsyn.gr/  22/7/2022