Λύση από τον πρωθυπουργό ζητούν οι βενζινοπώλες Ροδόπης

Ναυαγούν τα καύσιμα στο Νομό εξαιτίας μαζικής φυγής καταναλωτών στη Βουλγαρία

Καμία εξαγγελία αναφορικά με την επιδότηση καυσίμων στην ακριτική περιοχή μας ή τοπική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μέτρα που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την καταστροφική εκροή χρήματος προς τη γειτονική Βουλγαρία, δεν εξήγγειλε στην πρόσφατη περιοδεία του στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό, με ανοιχτή επιστολή της η Ένωση Βενζινοπωλών Ροδόπης απευθύνεται στον πρωθυπουργό, προτείνοντας για ακόμη μία φορά ανακουφιστικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν.

Ακολουθεί η επιστολή αναλυτικά: 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η περιοδεία σας στην Ροδόπη γεννά προσδοκίες και αξιώσεις για γενναίες και καθοριστικές παρεμβάσεις στήριξης των εναπομεινάντων πρατηρίων υγρών καυσίμων και επιχειρήσεων της περιοχής, που αιμορραγούν εξαιτίας της αθρόας “εξόρμησης” των καταναλωτών για εφοδιασμό καυσίμων και λοιπών αγαθών από την γειτονική Βουλγαρία, λόγω της τεράστιας απόκλισης τιμών καυσίμων κίνησης που υπερβαίνει τα 0,50 λεπτά/λίτρο και οφείλεται στους υψηλούς ΕΦΚ και ΦΠΑ που ισχύουν στην Ελλάδα.

Με την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και προϊόντων, η κατάσταση εκτροχιάστηκε (μείωση παν/νιας αγοράς καυσίμων 12%, στον νομό Ροδόπης 42% με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης). Τα ελάχιστα πρατήρια που υπάρχουν, πλέον υπολειτουργούν και οδηγούνται σε αφανισμό.

Η τοπική οικονομία έχει καταποντιστεί και το κράτος ζημιώνεται ανεπανόρθωτα από την αυξανόμενη εκροή κεφαλαίου στο εξωτερικό.

Το κράτος μας οφείλει να προστατεύσει τόσο τους κατοίκους, όσο και τους επαγγελματίες των παραμεθόριων περιοχών, να διασφαλίσει κίνητρα για την παραμονή τους και για την πρόοδο των ακριτικών περιοχών, να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), στην οποίαν είναι μέλος και η Ένωση Βενζινοπωλών Ροδόπης έχει επανειλημμένα παρουσιάσει την πρότασή της στο Υπουργείο Οικονομικών, για άμεση θέσπιση και εφαρμογή, έστω πιλοτικά αρχικά στην Ροδόπη, του τοπικού fuel pass ή της κάρτας Πολίτη με επιδότηση τιμής καυσίμου κίνησης, ώστε να καθιστά ανώφελη την αναζήτησή του σε γειτονική χώρα με φθηνότερη τιμή, να να μετριαστούν οι εξορμήσεις των Ελλήνων πολιτών και να ενισχυθούν τα έσοδα.

Μια δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής θα αποτυπώσει τα ικανοποιητικά αποτελέσματα, ότι δηλαδή το επιπλέον έσοδο που θα εισρεύσει από την αύξηση των πωλήσεων, θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο και θα ισοσκελίσει τη μείωση των εσόδων από τον αυξημένο ΕΦΚ.

Η συγκεκριμένη πρόταση της ΠΟΠΕΚ βρήκε ευήκοα ώτα από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, καθώς και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Εναλλακτικά, μπορεί να θεσπιστεί ειδικό φορολογικό καθεστώς σε παραμεθόριες περιοχές, όπως η Ροδόπη, λόγω του ότι συνορεύουν με χώρες που εφαρμόζουν χαμηλότερη φορολογία σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 της οδηγίας 2003/96/ΕΚ.

Κε Πρωθυπουργέ,

Η επίσκεψή σας σε Ροδόπη και Έβρο, σηματοδοτεί το ενδιαφέρον σας για την ακριτική Ελλάδα. Αντίστοιχα, υπολογίζουμε στην πολιτική σας βούληση, έμπρακτα, να στηρίξετε, να ενστερνιστείτε και να προχωρήσετε στην εφαρμογή των δίκαιων προτάσεων μας.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 19/1/2023}