Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: οι 4 άξονες ανάπτυξης μετά την αδράνεια

«Το λιμάνι μας έχει πολλά προβλήματα, αλλά έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Τη θέση του, τις υποδομές του, την προοπτική του. Πλεονεκτήματα που δεν υπάρχουν σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας».

Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε την ψήφιση του Νομοσχεδίου που άνοιξε το δρόμο για τις υπο-παραχωρήσεις των 10 περιφερειακών λιμένων, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Ο Χρήστος Δούκας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Νατάσα Γκαρά και Δημήρη Ρίζο, ανακοίνωσε τους 4 αναπτυξιακούς άξονες του λιμένα, όπως προέκυψαν ύστερα από την ολοκλήρωση των business και master plan.

Οι άξονες ανάπτυξης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, με βάση τους οποίους ξεκινά η διαδικασία των υπο-παραχωρήσεων εκμετάλλευσης:

  • Δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου: άφιξη και παραμονή εμπορευμάτων σε οργανωμένες υποδομές (logistics)
  • Ενεργειακός κόμβος: χερσαίες & λιμενικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν τη δραστηριότητα του αγωγού ΤΑΡ, του τερματικού LNG-FSRU και του αγωγού IGB
  • Ανάπτυξη υποδομών θαλάσσιου τουρισμού: προσέλευση σκαφών αναψυχής μεσαίου και μικρού μεγέθους
  • Δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης: ο Ο.Λ.Α αναζητεί χρηματοδότηση ύστερα από την ολοκλήρωση της μελέτης

Να σημειωθεί ότι το λιμανι της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται πρώτο στην λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπουργείου Ναυτιλίας, ανάμεσα στα 10 προς αξιοποίηση περιφερειακά λιμάνια. Στη διαδικασία ωστόσο έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις, όπως είχε δηλώσει και ο Γ.Γ του Υπουργείου Ναυτιλίας στο e-evros.gr.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του e-evros.gr αναφορικά με τις προτεραιότητες που τίθενται από εδώ και στο εξής και τα προβλεπομένα χρονοδιαγράμματα, δεδομένου του ότι διανύουμε έτος εκλογών, ο Χρ.Δούκας απάντησε ότι σε πρώτη φάση το βάρος δίδεται στο κομμάτι των συνδυασμένων μεταφορών, το οποίο θα αφορά η 1η διαγωνιστική διαδικασία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 25/2/2019}