Και οι Ρώσοι καλοβλέπουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά…

Ολοένα και περισσότερο ενισχύεται ο χαρακτηρισμός «πολύφερνη νύφη» που έχει αποδοθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθώς μετά την προσφάτως και ρητώς διατυπωθείσα πρόθεση των ΗΠΑ να εμπλακούν στην «ιδιωτικοποίησή» του, η ίδια πρόθεση εκφράζεται για άλλη μία φορά και από τη Ρωσία, αλλά σε λίγο διαφορετική βάση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόξενος στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ επισκέφθηκε στην Αλεξανδρούπολη (στις 02/02) και από το γραφείο του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του εν Ελλάδι Αμερικανού ομολόγου του, είπε: «Μόλις ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το λιμάνι εμείς θα ενημερώσουμε τα αρμόδια υπουργεία και το θέμα θα εξεταστεί. Το θέμα είναι για την συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας εδώ, δεν είναι κυβερνητικό. Πρώτα απ’ όλα είναι για τους επιχειρηματίες εάν έχουν ενδιαφέρον θα έρθουνε εδώ».

Με άλλα λόγια, ο κος Μασλόβ έδωσε στο ζήτημα περισσότερο οικονομική διάσταση, παρά πολιτική, ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα ο Τζέφρι Πάιατ είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη «διαφάνεια» του ρωσικού χρήματος που διακινείται στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας και αυτή τη δήλωση ο κος Μασλόβ απάντησε ότι «όλα αυτά είναι ψέματα».

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης με τη σειρά του, παίρνοντας θέση για το ζήτημα του λιμανιού, σημείωσε: «Ήμουν στην ευχάριστη θέση να του πω (εν του κ. Μασλόβ) τι σημαίνει λιμάνι της Αλεξανδρούπολης , ηλεκτροκίνηση και πως διασυνδέονται οι χώρες της Βαλτικής με το Γιβραλτάρ και τις αγορές της Εγγύς Ανατολής μέσα από ένα project το οποίο έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνησή μας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και βέβαια το ενδιαφέρον των Αμερικάνων πρέπει και σίγουρα θα είναι ανταγωνιστικό με αυτό των Ρώσων. Εμείς αυτή την ανταγωνιστικότητα ευγενώς τη δεχόμαστε και συμμετέχουμε έχοντας την επιθυμία να υπάρξει ότι καλύτερο για τον επενδυτή απ’ όπου κι αν προέρχεται αλλά βέβαια αγαπώντας και αυτό είναι θεμιτό, αυτή την Αλεξανδρούπολη, αυτή τη Θράκη η οποία στατιστικά είναι η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας σε επίπεδο περιφερειών και της Ε.Ε.»

Την ίδια ώρα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλων που θα τρέξουν τις διαδικασίες αξιοποίησης των δέκα περιφερειακών λιμανιών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 3/2/2018}