Κρυφτό δεκαετίας για το 12% με θύματα τους επιχειρηματίες της Θράκης

H επιδότηση κόστους εργασίας που σταμάτησε να καταβάλλεται - Το θέμα παραμένει χρονίζον παρότι οι επιχειρηματίες έχουν καταθέσει βιώσιμη αντιπρόταση

Από το 2010 μέχρι και σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να βρει έστω και συμβιβαστική λύση με τους ακρίτες επιχειρηματίες

Συνεχίζεται και από τη νυν κυβέρνηση, το κρυφτό που ξεκίνησε στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την επιδότηση κόστους εργασίας 12% στις ακριτικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και οι διατηρούσες έδρα στην Θράκη. Πράγματι, από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία το μέτρο δεν ήταν σύννομο, ωστόσο οι επιχειρήσεις είχαν υπολογίσει σε αυτό. Από όταν σταμάτησε βίαια η καταβολή του το 2010, καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να βρει μία λύση – έστω και συμβιβαστική – με τους επιχειρηματίες.

Δικαστικός αγώνας και αιτήματα στο συρτάρι

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2016 ο τότε υπουργός Γιώργος Σταθάκης με κάθε επισημότητα πλέον, με την μορφή κοινής υπουργικής απόφασης, κατήργησε την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών της χώρας συμπεριλαμβανομένου του ν. Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα. Μέχρι και σήμερα επιχειρηματίες της Θράκης έχουν καταθέσει αγωγές και συνεχίζουν τον δικαστικό τους αγώνα.

Την ίδια ώρα, τα Επιμελητήρια ΑΜ-Θ πολλές φορές έχουν καταθέσει την βιώσιμη πρότασή τους, την οποία επανέφεραν στο προσκήνιο στο πλαίσιο της επίσκεψης του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κου Πιτσιόρλα προ μηνός στην Θράκη. Η πρόταση αιτιολογεί εμπεριστατωμένα την δυνατότητα συμψηφισμού και καταλήγει σε συγκεκριμένο σχέδιο διάταξης που αποτελεί και την ουσία αυτής. Το σχέδιο βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης – το έχει δημοσιεύσει ολόκληρο στο παρελθόν αποκλειστικά ο “Χ” – αλλά και η νυν κυβέρνηση φέρεται να μην προτίθεται να βρει μία γενναία λύση για τους επιχειρηματίες του τόπου.

Το μπαλάκι στα λάθη του παρελθόντος

Ο “Χ” συνομίλησε με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη επί του θέματος, ο οποίος εν πολλοίς επανέλαβε την γνωστή από το 2015 θέση του ΣΥΡΙΖΑ. “Το συγκεκριμένο μέτρο είχε σχεδιαστεί και φτιαχτεί για τις ανάγκες πολύ προηγούμενων δεκαετιών, εργαλειοποιήθηκε και αξιοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με τον χείριστο τρόπο.

Το ελληνικό κράτος σταμάτησε να πληρώνει από το 2010, γεννώντας όντως ένα σημαντικό ζήτημα και μία σημαντική εκκρεμότητα της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής σε σχέση με την κεντρική διοίκηση”, είπε, θυμίζοντας κι εκείνος με την σειρά του την προ μηνός επίσκεψη του κου Πιτσιόρλα στην Θράκη.

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, αναγνώρισε πως “οφείλουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση που να εξυπηρετεί και το ελληνικό δημόσιο και την επιχειρηματική κοινότητα”, έριξε όμως τις ευθύνες στις κυβερνήσεις του παρελθόντος, λέγοντας χαρακτηριστικά “το συγκεκριμένο μέτρο ουδέποτε είχε δηλωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”.

Αναφορικά με τις δικαστικές διεκδικήσεις τις χαρακτήρισε θεμιτές, καθώς “(οι επιχειρηματίες) διεκδικούν αυτά που είχαν γράψει και περίμεναν να εισπράξουν”.

Όπως κι αν έχει και παρότι πράγματι το ζήτημα υπερβαίνει τα χρονικά όρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι νυν διοικούντες – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – έχουν καταφέρει να βρουν μία έστω και συμβιβαστική λύση προς όφελος των επιχειρηματιών των ακριτικών περιοχών, οι οποίοι έχουν να αντιπαλέψουν μία σειρά δυσκολιών που δεν συναντάμε στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Έχουν ίδιες υποχρεώσεις, δυστυχώς όμως πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες στην επιχειρηματική τους δράση.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, από Xronos.gr, 24/2/2019}