Κομοτηνή: Βατερλώ στην ενοικίαση φοιτητικών ακινήτων

Άρον-άρον φεύγουν από την πόλη τεταρτοετείς φοιτητές - άρχισε το παζάρι τιμών σε όσους παραμένουν - δεν έρχονται πολλοί πρωτοετείς

Η χαμηλή ζήτηση σε συνδυασμό με την υψηλή προσφορά έχουν φέρει πτώση στις τιμές

Με τη μειοψηφία των πρωτοετών φοιτητών να έρχονται στην Κομοτηνή, αλλά και τους τεταρτοετείς φοιτητές να αποχωρούν άρον-άρον από την πόλη ξενοικιάζοντας, ιδιοκτήτες ακινήτων και μεσίτες της πόλης βλέπουν τα δύσκολα μπροστά τους, αφού το τοπίο με τα ανοίκιαστα ακίνητα στην πόλη είναι πρωτόγνωρο, τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν της πόλης.

Πολλά τα ανοίκιαστα – πέφτουν οι τιμές

Μετά τις αποφάσεις από τα Τμήματα Νομικής, Οικονομικών Επιστημών, Παρευξεινίων, Κοινωνικής Εργασίας (εξ αποστάσεως), Ελληνικής Φιλολογίας (δια ζώσης), τις αποφάσεις τους για τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων το χειμερινό εξάμηνο 2020-21 έκαναν γνωστές δύο ακόμη Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης: το Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης. Και τα δύο επέλεξαν μικτό τρόπο διδασκαλίας, με την πλειοψηφία των μαθημάτων να γίνονται εξ αποστάσεως, αλλά κάποιους καθηγητές να επιλέγουν τη δια ζώσης διδασκαλία (ή και τους δύο τρόπους).

Επομένως, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020-21 αναμένεται να έρθουν συντριπτικά λιγότεροι φοιτητές απ’ ό, τι τα τελευταία χρόνια στην Κομοτηνή.

Συγχρόνως, τα εξ αποστάσεως μαθήματα οδηγούν αρκετούς φοιτητές τέταρτου κυρίως έτους, στο να αποχωρήσουν εσπευσμένα από τα σπίτια που νοικιάζουν, θέλοντας -εύλογα- να περικόψουν το κοστολόγιο καθ’ ότι δεν κρίνεται επιβεβλημένη η παρουσία τους στην πόλη.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, φέτος υπάρχουν μέχρι στιγμής πάρα πολλά ανοίκιαστα φοιτητικά σπίτια στην πόλη. Το θετικό, πάντως, για όσους αναζητούν φοιτητική στέγη, είναι πως οι τιμές έχουν πέσει αρκετά, καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν να νοικιάσουν το ακίνητό τους με έκπτωση, παρά να μείνουν με τα κλειδιά στα χέρια. Επίσης, η αυξημένη προσφορά σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση, νομοτελειακά έχει φέρει υψηλό ανταγωνισμό και πτώση των τιμών.

Χ. Κυριακούση: Φεύγουν οι παλιοί – δεν έρχονται οι καινούργιοι

«Δεν έρχονται οι καινούργιοι (φοιτητές)», δήλωσε επί του θέματος στον «Χ» η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων ν. Ροδόπης Χρύσα Κυριακούση, παρατηρώντας συγχρόνως πως «φεύγουν (νωρίτερα) οι τεταρτοετείς φοιτητές, αλλά και τριτοετείς ακόμη». 

Η κα Κυριακούση εξέφρασε την απορία της, γιατί δεν επέλεξαν κι άλλα Τμήματα του Δ.Π.Θ. με έδρα την Κομοτηνή την δια ζώσης διδασκαλία, όπως η Ελληνική Φιλολογία. Προσθετικά στη συζήτηση, εξέφρασε ερωτηματικό για το εάν θα γίνουν δια ζώσης μαθήματα κι από το επόμενο εξάμηνο, καθώς και την απογοήτευσή της στον απόηχο του πρόσφατου τετ-α-τετ που είχε με τον πρύτανη του Δημοκριτείου Αλέξανδρο Πολυχρονίδη.

Γ. Γκαγκάς: «Παρατηρείται το φαινόμενο του ωμού εκβιασμού»

Πως εκτός από την εξαιρετικά μειωμένη κινητικότητα πρωτοετών φοιτητών και την φυγή τεταρτοετών, ακόμη «και δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές» ξενοικιάζουν τα σπίτια, σημείωσε ο μεσίτης Γιώργος Γκαγκάς στον «Χ», προσθέτοντας πως οι οικογένειές των φοιτητών «αντιλαμβάνονται πως ούτε τον χειμώνα θα είναι σε θέση να ανοίξουν τα Τμήματα που κάνουν διαδικτυακά μαθήματα».

Εκτός από την φυγή, παρατηρείται έντονα και το παζάρι για καλύτερες τιμές ενοικίων. «Παρατηρείται το φαινόμενο του ωμού εκβιασμού σε ιδιοκτήτες, να συναινέσουν σε πολύ χαμηλές τιμές ενοικίου για παραμονή», λέει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης, καταγράφοντας ακόμη και περίπτωση ενοικιαστή που ζήτησε μίσθωση 100 ευρώ τον μήνα για να παραμείνει στο σπίτι. Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, πάντως, δεν έκρυψε πως η κατάσταση είναι «δύσκολη και για τους ενοικιαστές και για τους ιδιοκτήτες».

Άλλωστε, και οι δύο πλευρές είναι οπλισμένες με επιχειρήματα, αλλά τα περισσότερα εν τέλει κρίνονται με βάση τα υπογεγραμμένα μισθωτήρια.

Όλη η Κομοτηνή ένα ενοικιαστήριο

Την ίδια ώρα, η αύξηση των διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων, σε συνδυασμό με τη μη απομάκρυνσή τους, έχει και μία άλλη διάσταση: αυτή της αφισορύπανσης. Το ζήτημα θίγει ξανά ο Γιώργος Γκαγκάς, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες καταστάσεις» και αθέτηση υποσχέσεων από τη Δημοτική Αρχή, καθώς πριν μερικές εβδομάδες είχε προηγηθεί συνάντηση κτηματομεσιτών της πόλης με τον δήμαρχο, με αντικείμενο την πάταξη της παράνομης αφισορύπανσης και την απομάκρυνση των ενοικιαστηρίων από σημεία που δεν επιτρέπεται η τοποθέτησή τους. Ο μεσίτης κατέληξε στο ότι «υπάρχουν επαγγελματίες που κάνουν σωστά τη δουλειά τους», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 1/10/2020}