Να μην χαθούν και οι ντόπιοι καταναλωτές, ελπίζουν οι Κομοτηναίοι έμποροι

Στ. Πεχλεβάνη: «Χρόνο με το χρόνο μειώνονται οι τζίροι, αυξάνονται οι υποχρεώσεις μας» – Εκτός από καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, πλέον και για προϊόντα λιανεμπορίου καταναλωτές φεύγουν εκτός συνόρων

Το μπαϊράμι κίνησε κάπως το λιανεμπόριο, ωστόσο οι τζίροι αυτών των ημερών θεωρούνται ασπιρίνες για ν’ ανακουφίσουν τα ταμεία των εμπόρων της πόλης,  οι οποίοι καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν σωρευμένες υποχρεώσεις δύο ετών, ανασφάλεια των καταναλωτών για το τι μέλλει γενέσθαι, καθημερινό κύμα ακρίβειας αλλά και διαρκώς επιδεινούμενη εκροή χρήματος προς τη γειτονική -αρκετά πιο φθηνή- Βουλγαρία.

Εκτός από καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, οι ντόπιοι καταναλωτές έχουν αρχίσει… ν’ ανακαλύπτουν τη Βουλγαρία και για αγορές λιανεμπορίου. Εάν το φαινόμενο δεν ανασχεθεί, σε συνδυασμό με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, θα μπει ταφόπλακα στα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου της πόλης.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της προέδρου Συλλόγου Ένδυσης Υπόδησης Κομοτηνής Σταυρούλας Πεχλεβάνη στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. «Το μόνο που ευελπιστώ είναι… να μη φύγουν κι οι δικοί μας, δηλαδή το καταναλωτικό κοινό να παραμείνει και να καταναλώνει στα καταστήματα της περιοχής» δήλωσε, έχοντας εκ προοιμίου καταγράψει ως δεδομένο ότι η Κομοτηνή «είμαστε μία πόλη που δεν έχουμε τουρισμό» παρά μόνο μερικούς… περαστικούς, όπως τους χαρακτήρισε, από τον κάθετο άξονα, όπου «αυτή η κίνηση δεν βοηθάει να πάρει ανάσα η αγορά». «Δεν κερδίσαμε ακόμη το στοίχημα του τουρισμού στην Κομοτηνή» παρατήρησε.

Μειώνονται οι τζίροι, αυξάνονται οι υποχρεώσεις

Εκτός από τις υποχρεώσεις των δύο covid ετών που έχουν να συμμαζέψουν, οι έμποροι της πόλης βρίσκονται σε δεινή θέση αφού «χρόνο με το χρόνο μειώνονται οι τζίροι των καταστημάτων, αλλά ο πληθωρισμός αυξάνεται ραγδαία, οπότε οι υποχρεώσεις μας είναι αυξημένες προς τα πάνω […]. Είμαστε οι μόνοι που ενώ οι τιμές έχουν αυξηθεί σε όλα τα άλλα είδη ακόμη και πρώτης ανάγκης, σε μας κατεβαίνουν αναγκαστικά γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» δήλωσε η Σταυρούλα Πεχλεβάνη.

Την ίδια ώρα, εντεινόμενη είναι η ανασφάλεια των καταναλωτών, οι οποίοι δεν ξοδεύουν… το κάτι παραπάνω όπως παλιά σε μη αναγκαίες αγορές, με την πρόεδρο να παρατηρεί πως «το κοινό έχει περιορίσει πολύ τις αγορές κι έχει αλλάξει συνήθειες».

Εκπτώσεις στην αγορά

Με την ελπίδα να προσφέρουν ανάσα στους επαγγελματίες, ξεκίνησαν από τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες διαρκούν μέχρι τέλη Αυγούστου. «Όπως κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις εκθέτουν μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε ελκυστικές τιμές, οπότε το διάστημα αυτό ενδείκνυται για έξυπνες αγορές. Το ποσοστό έκπτωσης θ’ αγγίξει το 60% σε κάποιους εμπόρους στα εποχιακά» σημείωσε η κα Πεχλεβάνη, καλώντας τον κόσμο να στηρίξει την τοπική αγορά.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 13/7/2022}