Η Κομοτηνή τιμά την πολιούχο της, αλλά δεν γιορτάζει

"Αυτές τις ώρες οι Έλληνες πρέπει να επιδεικνύουμε ομοψυχία και ενότητα", το μήνυμα του μητροπολίτη – Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των νεκρών από τις θανατηφόρες πυρκαγιές σήμερα το πρωί.

Σε κλίμα σεμνότητας κι εν μέσω εθνικού πένθους, η Κομοτηνή τίμησε την πολιούχο της Αγία Παρασκευή. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιουλίου, έλαβε χώρα η υποδοχή της ιερής εικόνας της Παναγίας της Σηλυβριανής από την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Η υποδοχή έγινε στον αύλειο χώρο του ναού Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην υποδοχή παρά τον καιρό. Η υποδοχή της εικόνας δεν συνέβη κατά τον συνήθη τρόπο, δηλαδή δεν υπήρξαν εμβατηριακοί ρυθμοί, καθώς η μπάντα του στρατού απουσίαζε, όπως συνολικά απουσίαζε και το κλίμα γιορτής, με την σκέψη όλων να είναι εμφανώς “τοποθετημένη” στους νεκρούς της Αττικής. Οι – κατά την τελευταία επίσημη καταγραφή – 81 νεκροί, οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες, ήταν στο μυαλό όλων.

Το κλίμα κατάνυξης ενισχύθηκε με την παρουσία πολλών ιεροψαλτών, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του μητροπολίτη. Ακολούθησε ο πανηγυρικός εσπερινός της Αγίας Παρασκευής, χοροστατούντος του μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κου Χρυσοστόμου, και συγχοροστατούντων του επισκόπου Ανδρούσης κου Κωνσταντίου, και του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα.

Μετά τον εσπερινό πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση (περιφορά) των εικόνων – της ιερής εικόνας της Παναγίας και της ιερής εικόνας της Αγίας Παρασκευής – σε κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, επίσης σε κλίμα κατάνυξης. Σήμερα Πέμπτη 26 Ιουλίου, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί αρχιερατικό συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα ναό Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των νεκρών από τις θανατηφόρες πυρκαγιές.

Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας από τον μητροπολίτη

Το μήνυμά του για τους πληγέντες μετέφερε ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων μέσω του “Χ”. “Οι ψυχές όλων μας είναι καταβεβλημένες, είμαστε στεναχωρημένοι και πικραμένοι. Παρακαλούμε τον Θεό, να ενδυναμώσει αυτούς που έμειναν πίσω, κι εμείς ως άνθρωποι να γίνουμε σύμμαχοι στον αγώνα και στις αγωνίες τους. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των ανθρώπων που έφυγαν με αυτό τον άδικο και μαρτυρικό τρόπο“, είπε, κι εν συνεχεία έδωσε το μήνυμα πως “οι Έλληνες έχουμε φιλότιμο. Αυτές τις ώρες οι Έλληνες πρέπει να επιδεικνύουμε ομοψυχία και ενότητα“. Ο ίδιος εξήγησε πως παρά το πένθιμο κλίμα, η Κομοτηνή υποδέχθηκε την ιερή εικόνα, γιατί “έχουμε πολλούς ανθρώπους από την Ανατολική Θράκη στην περιοχή μας, γι’ αυτό θεώρησα πως η εικόνα θα είναι μία ευλογία“.

Ο μητροπολίτης κατόπιν σχετικού ερωτήματος θέλησε να αποστασιοποιηθεί από τις προκλητικές δηλώσεις που ακούστηκαν δια στόματος μητροπολίτου Αμβρόσιου. “Αυτά δεν έχουν καμία θέση. Αυτό που πρέπει να επιδείξουμε αυτή την στιγμή, είναι στα δύσκολα όπως πάντα να έχουμε ομοψυχία, ενότητα και προσευχή. Αυτή την στιγμή δεν χωράει τίποτα άλλο“, ήταν το μήνυμά του.

Βοήθεια από τη μητρόπολη στους πληγέντες

Άξιο αναφοράς είναι πως η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής απέστειλε ήδη χρηματικό ποσό στη ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Αποστολή”, προκειμένου να αγοραστούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες. Όπως μας ενημέρωσε ο μητροπολίτης, στις ενορίες της μητρόπολης της Κυριακή θα υπάρχει δίσκος όπου, όλες οι προσφορές των Πιστών κατόπιν θα συγκεντρωθούν και θα δοθούν στις πληγείσες μητροπόλεις Αττικής, για να τις αξιοποιήσουν ανακουφίζοντας τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 26/7/2018}