«Κόκκινος συναγερμός» στην Ευρώπη: Η «Όμικρον»… κλείνει όλες τις χώρες

Η δραματική πρόβλεψη από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το μέλλον της πανδημίας στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη είπε ότι εντός εβδομάδων η «Όμικρον» θα κυριαρχήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, «ωθώντας τα ήδη τεντωμένα συστήματα υγείας περαιτέρω στο χείλος του γκρεμού».
«Μπορούμε να δούμε μία ακόμη καταιγίδα να έρχεται», είπε χαρακτηριστικά και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για σημαντικές αυξήσεις στα κρούσματα.
Χώρες όπως η Γερμανία, η Σκωτία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία έχουν επιβάλει εκ νέου μερικό ή πλήρες lockdown και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τις τελευταίες ημέρες. Η «Όμικρον» είναι ήδη το κυρίαρχο στέλεχος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ο τραγικός απολογισμός της Covid-19 στην Ευρώπη
Η Ευρώπη έχει ήδη δει περισσότερα από 89 εκατομμύρια κρούσματα και 1,5 εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ.
Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα, αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Στοιχεία από όλο τον κόσμο υποδηλώνουν ότι το Omicron μπορεί να είναι πιο μολυσματικό, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.
Έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ – η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Τουρκία – και είναι ήδη κυρίαρχη σε αρκετές, σύμφωνα με τον οργανισμό.
«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων Covid-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναστάτωση στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματά τους για μια σημαντική αύξηση» ανακοίνωσε ο Κλούγκε.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 22/12/2021}