«Κοκκίνισε» η Καβάλα, ανησυχία και στην Κομοτηνή

Βραδινό lockdown 01:00 με 06:00 σε όλο το Νομό Καβάλας, ανησυχία στη Ροδόπη για την αυξητική τάση των κρουσμάτων και τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις της κυβέρνησης – Γέμισε η covid ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ανεμβολίαστοι σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι στην 4η ΥΠΕ

Δικαίως αιφνιδιάστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι Καβαλιώτες από την απόφαση της κυβέρνησης να «κοκκινίσει» ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα, επιβάλλοντας επί της ουσίας το κάθετο μέτρο του νυχτερινού lockdown, σε αντίθεση με το κλίμα που καλλιεργούταν όλο το καλοκαίρι πως δεν επρόκειτο να υπάρξει νέος γύρος περιοριστικών μέτρων.

Πιο αναλυτικά, προς ένταξη στο «επίπεδο 4 – κόκκινο» οδεύουν οι Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Καβάλας, Πέλλας και Πιερίας, όπως αποτυπώνεται και στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας για τη νόσο Covid-19.

Εν αναμονή του ΦΕΚ που θα ορίζει την χρονική αφετηρία των νέων μέτρων, οι Καβαλιώτες περιμένουν τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Ανησυχία στην Κομοτηνή

«Δυστυχώς» η Καβάλα έχει νέα μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος των Καφεζυθοπωλών Καβάλας Γιώργος Βαφειάδης στο Center, χαρακτηρίζοντας «δυσάρεστη» την είδηση «για την επιδημιολογική κατάσταση κι ακόμη πιο δυσάρεστη για τον κλάδο της εστίασης, που πάντα είμαστε οι πρώτοι που πληρώνουμε το μάρμαρο».

Με τα πρώτα περιοριστικά μέτρα γι’ αυτό το φθινόπωρο στην ΑΜΘ να είναι γεγονός, ήδη –κι εύλογα- οι Κομοτηναίοι ανησυχούν, ιδίως οι επαγγελματίες εστίασης. Πριν μερικές ημέρες, αυτή η ανησυχία εκφράστηκε από επίσημα χείλη, δια στόματος έκτακτου μηνύματος του δημάρχου Γιάννη Γκαράνη, ενώ και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως η περιοχή κινείται στο όριο. Το κατά πόσο η λογική των νυχτερινών lockdowns έχει νόημα για την αναχαίτιση των κρουσμάτων, τίθεται υπό εξέταση, καθώς το μέτρο φαίνεται πως δεν έχει αποδειχθεί χρηστικό στο πρόσφατο παρελθόν, όμως η κυβέρνηση επιμένει σε αυτό.

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους διάφορους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως 7ήμερος και 14ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, δείκτης θετικότητας ελέγχων, εβδομαδιαία τάση κρουσμάτων, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt), πληρότητα Συστήματος Υγείας.

Η ΠΕ Καβάλας μπήκε στο «κόκκινο» έχουσα δείκτη θετικότητας στο 3,34% και μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο 7ήμερο 36,9. Στην ΠΕ Ροδόπης ο δείκτης θετικότητας είναι μεταξύ των υψηλών πανελλαδικά, στο 2,60%, ενώ τα κρούσματα 19 ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο 7ήμερο, δηλαδή περίπου στο πανελλαδικό μέσο όρο. Ωστόσο, η περσινή εμπειρία αποδεικνύει πως προς τα τέλη Σεπτεμβρίου κι όλο τον Οκτώβριο επιβαρύνεται η περιοχή, με την έλευση στην πόλη και των φοιτητών.

Πιέζεται το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, δυσκολεύεται πλέον να νοσηλεύσει όλους τους covid ασθενείς από Έβρο και Ροδόπη το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον Γιώργο Πατλάκα. Ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm είπε: «υπάρχει πίεση στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο αρκετές ημέρες δεν δέχεται νέα περιστατικά (εν. γιατί είναι γεμάτο). Έχουμε ένα μηχανισμό που μπορούμε να τα κρατήσουμε μία-δύο μέρες επιπλέον, για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς», ενώ πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής ο μηχανισμός δουλεύει αρκετά καλά, ωστόσο εάν οι ασθενείς αυξηθούν κι άλλο, θα χρειαστεί εκ νέου ενεργοποίηση της κλινικής νοσηλείας ελαφρών περιστατικών covid στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Η συντριπτική πλειοψηφία διασωληνωμένων στις covid ΜΕΘ της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης παραμένουν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Για του λόγου το αληθές από τους μέχρι χθες 50 διασωληνωμένους, οι 49 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και μόνο 1 πλήρως εμβολιασμένος. Σε μονάδες αυξημένης φροντίδας νοσηλεύονται 16 ανεμβολίαστοι και 3 εμβολιασμένοι, ενώ σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 252 ασθενείς εκ των οποίων 209 ανεμβολίαστοι.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 16/9/2021}