Ποιοι θα πάρουν έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα – Τι θα γίνει με το δώρο

Ανακοινώσεις Βρούτση -Σταϊκούρα

Σε ανακοινώσεις για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και για της πρόσφατης εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, προχώρησαν πριν λίγο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η ενίσχυση δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με αύξηση ποσών καταβολής για το μήνα Δεκέμβριο.

Πρόκειται για 256.525 νοικοκυριά που διαβιούν στα όρια της φτώχειας λαμβάνοντας το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το επίδομα θα ξεκινά από 200 ευρώ κατ ’έλάχιστον και θα αυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Συνολικά θα ωφεληθούν με τον τρόπο αυτόν 482.335 μέλη νοικοκυριών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Οι υπουργοί κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης παρουσίασαν και άλλα μέτρα στήριξης που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, μετά και το 2ο lockdown.

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενεργοποιεί συνολικά μέτρα στήριξης 3,3 δισ. ευρώ για στήριξη Απασχόλησης και των επιχειρήσεων. Τόνισε επίσης ότι η επάρκεια των μέτρων αναγνωρίστηκε από την 8η Αξιολόγηση της Κομισιόν.

Και συγκεκριμένα:

  1. Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται
  2. αναστολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις και αναστολή πληρωμής δοσεων για εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται
  3. Αναστολή πληρωμής δανειοληπτών και ένταξη στο Πρόγραμμα Γέφυρα. Ήδη οι τράπεζες αφαιρούν το ποσό της κρατικής συμμετοχής από τη δόση.
  4. Υποχρεωτική μείωση ενοικίου για όσους πλήττονται, επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι αύριο και θα προβλέπει αποζημίωση 50% στους εκμισθωτές
  5. Αναστολή λήξης επιταγών για 75 μέρες
  6. Νέα επιστρεπτέα προκαταβολή 4 με συμμετοχή και νεοσύστατων επιχειρήσεων ασχέτως αν έχουν εργαζομένους και ταμειακή μηχανή. Το 50% δεν επιστρέφεται. Τις επόμενες ημέρες θα ανοίγει η πλατφόρμα και μέχρι 30 Νοεμβρίου. Θα εμφανίζεται αυτόματα το ποσό ενίσχυσης. Μέσα στον Νοέμβριο θα πληρωθούν οι πρώτοι δικαιούχοι. Θα διατεθούν 1,2 δισ. ευρώ. Μαζί με την Επιστρεπτέα 5 θα δοθούν πάνω από 5 δισ. ευρώ

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο με τις τοποθετήσεις των Υπουργών

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 19/11/2020}