Κλείνει ως τις 6/3 το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης λόγω…κορονοϊού – Αναλυτικά η απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας

Η επανεκτίμηση  της επικινδυνότητας της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα, οδήγησε πριν λίγο στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα Υπουργείας Υγείας και Παιδείας, βάση της οποίας θα παραμείνουν κλειστά από αύριο και για αρκετές μέρες 28 σχολεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, μετά την τελευταία εκτίμηση κινδύνου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC, 2/3/2020), ο κίνδυνος εμφάνισης επιδημικών εξάρσεων της νόσου COVID-19 είναι στη χώρα μας μέτριος προς υψηλός, λόγω:

α) της πρόσφατης σημαντικής αύξησης κρουσμάτων με τοπική μετάδοση της νόσου στην Ιταλία

β) της υψηλής πιθανότητας για ταχεία μετάδοση της νόσου, με την εισαγωγή της σε χώρες που έχουν λίγα κρούσματα χωρίς τοπική μετάδοση της νόσου

γ) της πιθανότητας μετάδοσης της νόσου από περιπτώσεις με ήπια συμπτωματολογία, οι οποίες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια

δ) των ήδη γνωστών πολλαπλών εξαγωγών της νόσου από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η επίπτωση παρόμοιων επιδημιολογικών εξάρσεων θα είναι μεγάλη, ιδιαίτερα εάν αυτές συμπεριλαμβάνουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ή αφορούν νοσοκομεία, επαγγελματίες υγείας ή νοσηλευόμενους. Επιπρόσθετα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αύξησε σε παγκόσμιο επίπεδο, το βαθμό επικινδυνότητας για τη μετάδοση και τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19 σε πολύ υψηλό.

Κατόπιν των παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας σχολείων που έχουν ομάδες μαθητών που έχουν επιστρέψει από οργανωμένες σχολικές εκδρομές σε περιοχές με τοπική μετάδοση της νόσου στην Ιταλία ή που ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Μεταξύ αυτών, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κλείνει και το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 6.3.2020.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 2/3/2020}