Β. Κικίλιας: «1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα»

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε για το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό που θα γίνει στην χώρα για τη νόσο covid - 19. – 1,1 δις δόσεις για την Ευρώπη

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας αρχικά, ο υπουργός σημείωσε πως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά στην Β. Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του υπουργού που είπε: «όλη η Β. Ελλάδα βρίσκεται στο ‘κόκκινο’». Τόνισε για άλλη μια φορά ότι «βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από την υπόλοιπη Ευρώπη και θέλω να παρακαλέσω θερμά να κάνουμε την προσπάθεια γιατί κανείς δε θέλει να δει εικόνες σαν την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στην συνέχεια, ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την ανάλυση του σχεδίου της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό. Αρχικά εξήγησε τις συμφωνίες της ΕΕ για την κεντρική προμήθεια των εμβολίων, τις εταιρείες που εμπλέκονται, αλλά και το πώς θα γίνει η διαδικασία εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα πληροφόρησε: «Θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και θα μπορούν να εμβολιάσουν 2.000.000 πολίτες μέσα σε έναν μήνα. Κάθε πολίτης θα χρειάζεται 10 λεπτά ώστε να εμβολιαστεί».

Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε ο κος Κικίλιας στην 4ηη Υγειονομική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα υπάρχουν 129 εμβολιαστικά κέντρα.

Η προτεραιοποίηση των εμβολίων

Αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού. Όπως ενημέρωσε ο κος Κικίλιας: «Ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με sms, online ή θα υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο. Το κράτος θα κατοχυρώνει μέσω του ΑΜΚΑ τους πολίτες. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε υγειονομικές δομές ενώ σε 10 εργάσιμες ημέρες θα γίνει ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας. Για τους πρόσφυγες και μετανάστες ο εμβολιασμός  θα γίνει σε 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Υγειονομικό προσωπικό θα εμβολιάσει τους κρατούμενους στα 35 σωφρονιστικά καταστήματα».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 18/11/2020}