Ν. Κεραμέως: Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η κα. Κεραμέως τόνισε ότι η έναρξη του νέου σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα πρόληψης. Σημείωσε ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι μια δυναμική διαδικασία και πρόσθεσε: «δεν θα διστάσουμε να λάβουμε μέτρα πιο αυστηρά ή πιο επιεική«.

Το παρόν σχέδιο λειτουργίας των σχολείων, είπε, βασίζεται στην εισήγηση και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19, η οποία έλαβε υπ’ όψιν τα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα.

Διευκρίνισε ότι κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται, αν χρειαστεί, στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη λειτουργία των σχολείων, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για το πώς θα τηρηθούν οι αποστάσεις μέσα στις τάξεις, η Νίκη Κεραμέως απάντησε ότι η ομόφωνη εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής ήταν να λειτουργήσουν τα σχολεία σε πλήρη σύνθεση, όμως με μέτρα ασφαλείας. Επισήμανε το «αυξημένο μέτρο της μάσκας», την παρουσία σταθερών προσώπων μέσα στις σχολικές αίθουσες και τα διαφορετικά διαλείμματα για να περιοριστεί ο συγχρωτισμός.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες είναι διαφορετική.

«Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας, ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορονοϊού«, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για ομαδική δουλειά από την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού – από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες – φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη.

Ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 1/9/2020}