Σε επ΄αόριστον αποχή τα ΚΕΠ του Δήμου Ξάνθης από την έκδοση ΑΜΚΑ

Καταγγελίες Ξανθιωτών για την ταλαιπωρία – Επιβεβαιώνει η πρόεδρος της ΕΦΕΕΞ Ρ. Μπατζακίδου: «Εμείς είμαστε λογιστικά γραφεία και όχι…ΚΕΠ» Στ. Ιγιαννίδης: «Είναι απόφαση της πανελλήνιας ομοσπονδίας των υπαλλήλων ΚΕΠ»

«Βροχή» έπεφταν χθες το πρωί τα τηλέφωνα στην «Θ» από Ξανθιώτες οι οποίοι  προσέφυγαν στα ΚΕΠ του Δήμου Ξάνθης προκειμένου να αναζητήσουν τα επίσημα έγγραφα ΑΜΚΑ για να ολοκληρώσουν την διαδικασία εγγραφής σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς (ΕΣΠΑ παιδικών Σταθμών της ΕΕΤΑΑ), όπου σύμφωνα με την πρόσκληση είναι υποχρεωτική η προσκόμιση μέσω φακέλου της εκτύπωσης των στοιχείων ΑΜΚΑ των δυνητικά ωφελούμενων παιδιών και βρεφών. Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται η επικαιροποίηση των στοιχείων όπου και οι αιτούντες καλούνται να προσέλθουν στα ΚΕΠ για την διευθέτηση αυτή.

Η παραπάνω περίπτωση είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που θα προκληθούν απο την απεργία διαρκείας των υπαλλήλων των ΚΕΠ, αφού ο ΑΜΚΑ πλέον είναι απαραίτητο δικαιολογητικό, σχεδόν στο σύνολο των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας.

Ωστόσο οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, παρέπεμπαν σε…ΕΦΚΑ, λογιστές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές (για όσους γνώριζαν την διαδικασία εκτύπωσης) ενημερώνοντας το κοινό ότι έχουν προχωρήσει σε επ΄αόριστον αποχή από τις χορηγήσεις εγγράφων ΑΜΚΑ και ότι χορηγούν μόνον στην έκδοση ΑΜΚΑ σε νεογέννητα.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» και η Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κ. Ρένα Μπατζακίδου, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι τα λογιστικά γραφεία δεν είναι ΚΕΠ.

Την παραπάνω αποχή, επιβεβαιώνει από την πλευρά του και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, στις αρμοδιότητες του οποίου συγκαταλέγεται και η εποπτεία και ευθύνη της Διεύθυνσης ΚΕΠ, της Δημοτικής Ενότητας Ξάνθης κ. Στέφανος Ιγιαννίδης.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ…ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Ειδικότερα η κ. Μπατζακίδου αναφέρει επακριβώς ότι «τους λένε πηγαίνετε στον υπολογιστή σας για να βρείτε τον ΑΜΚΑ από το ίντερνετ ή πηγαίνετε στον λογιστή σας, γιατί εμείς κάνουμε αποχή και δεν εκδίδουμε ΆΜΚΑ. Επί της ουσίας δεν βγάζουν το έγγραφο του ΑΜΚΑ αλλά εκδίδουν ΑΜΚΑ μόνον στα νεογέννητα. Όταν θα έρθει κάποιος πολίτης και θέλει το έγγραφο του ΑΜΚΑ, δεν είναι υποχρεωμένοι να το δώσουν; Κάνουν απεργία σε όλη την Ελλάδα, αλλά κάνουν απεργία μόνον για τον ΑΜΚΑ; Αρχίζουν δηλαδή και ξεχωρίζουν σε ποιες υπηρεσίες θα παρέχουν στον πολίτη και ποιες όχι; Από την στιγμή που έγιναν όλοι μόνιμοι, κάνουν απεργίες. Όταν ήταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μια χαρά τις έκαναν τις δουλειές τους. Τώρα ξαφνικά…αποποιούνται εργασιών. Δεν τους ενδιαφέρει. Δεν βγάζουν έγγραφα ΑΜΚΑ. Και εμείς όμως δεν είμαστε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά λογιστικά γραφεία. Πρέπει να το καταλάβουν κάποια στιγμή αυτό. Μετά, γινόμαστε κακοί γιατί μας λένε ότι δεν θέλουμε να κάνουμε την δουλειά μας, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά αυτή. Η δουλειά μας είναι τα λογιστικά, τηρούμε επιχειρήσεις, κάνουμε δηλώσεις, δεν εκδίδουμε ούτε ΑΜΚΑ, δεν κάνουμε ούτε ΕΣΠΑ, δεν κάνουμε ούτε εγγραφές σε σχολεία. Δεν είμαστε ΚΕΠ ή γραφεία που κάνουν αιτήσεις. Είναι άλλο να ανοίξει κάποιος ένα γραφείο που κάνει αιτήσεις. Εμείς δεν τα κάνουμε αυτά ή αν τα κάνουμε, το πράττουμε για να διευκολύνουμε ίσως κάποιον πελάτη μας. Δεν γίνεται να είμαστε συνέχεια στις διευκολύνσεις».

«ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ»

Κλείνοντας η ίδια σημείωσε ότι «το θέμα είναι βέβαια και ο δήμος να αναλάβει την ευθύνη και να δει τι θα κάνει με αυτήν την «ιστορία». Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι μέσα στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών να πληρώνονται και να μην παρέχουν υπηρεσίες στον φορολογούμενο πολίτη».

«ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΠ – ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΜΚΑ ΓΙΑ ΝΕΟΓΝΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Ιγιαννίδης, ανέφερε ότι «οι υπάλληλοι των ΚΕΠ κάνουν αποχή διαρκείας από 21 Ιουνίου,  μετά από απόφαση της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους στις 13 Ιουνίου για τα καθήκοντα της έκδοσης και μεταβολής στοιχείων ΑΜΚΑ, πλην των περιπτώσεων νεογέννητων και για λόγους κοινωνικής πολιτικής. Όσοι χρειάζονται τον ΑΜΚΑ, μπορούν να πάνε στον ΕΦΚΑ (κεντρικά και περιφερειακά γραφεία) και να πάρουν το έγγραφο του ΑΜΚΑ».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 25/6/2019}