Ισχύς εν τη ενώσει για τις Βιοτεχνίες-Βιομηχανίες της Περιφέρειας

Οι Σύνδεσμοι Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Αν. Μακεδονίας και Θράκης εγκαινίασαν μια σειρά εκδηλώσεων για πρακτικά θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Μια πρωτοβουλία από επιχειρήσεις προς επιχειρήσεις, ήταν αυτή που παρακολουθήσαμε την Δευτέρα 11 Ιουνίου από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Η ημερίδα περιείχε στοχευμένη ενημέρωση για τη χρηματοδότηση συμβουλευτικών υπηρεσιών, την ανάδειξη πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και την επίδραση στις εξαγωγές, τις δυνατότητες κατοχύρωσης διανοητικής ιδιοκτησίας και των οφελών που προκύπτουν.

Συζητήθηκαν ειδικά θέματα όπως η εθνική και περιφερειακή βιομηχανική πολιτική και οι εξελίξεις στις βιομηχανικές περιοχές και τη χωροταξία ενώ επιπλέον διεξήχθη συγκεκριμένη συζήτηση για την περιφερειακή ανάπτυξη και τις δομές της ΑΜ-Θ. Η εκδήλωση αποσκοπούσε παράλληλα στην ουσιαστική δικτύωση των μεταποιητικών φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και το σταδιακό συντονισμό αυτών για την πλήρη εκμετάλλευση αναπτυξιακών εργαλείων και δυνατοτήτων από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, και στην αλληλοενημέρωση σε χρόνια θέματα και δομές που απασχολούν τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Επιστημονικός υπεύθυνος της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Πάρης Γραβουνιώτης ο οποίος την προηγούμενη Πέμπτη είχε φιλοξενηθεί στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς προέδρων, μεταξύ των οποίων θέση πήρε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης. “Στο κομμάτι της βιομηχανίας και της μεταποίησης έχουμε δώσει τις μεγαλύτερες μάχες κι έχουμε δεχθεί τις μεγαλύτερες ήττες, γι’ αυτό και θα στηρίξουμε την προσπάθεια των συνδέσμων σε αυτό τον κύκλο εργασιών και δίνω τα εύσημα σε όλους”, είπε με έμφαση για να αναδείξει την άποψή του, ότι δηλαδή “η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι αυτή με τις μεγαλύτερες δυνατότητες σε όλο τον ελλαδικό χώρο και με τα περισσότερα προτερήματα. Κι όμως αυτή η περιοχή είναι η φτωχότερη σε όλη την Ελλάδα… Και μέσα από αυτή την προσπάθεια ψάχνουμε να βρούμε τί δεν κάνουμε καλά: Δεν μπορεί οι γύρω μας περιοχές να έχουν λιγότερα πλεονεκτήματα, κι εμείς να πηγαίνουμε με τους ρυθμούς που πηγαίνουμε. Βεβαίως, η χώρα έχει λάθος επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο είναι συγκεκριμένα πράγματα όπως σταθερό φορολογικό σύστημα, πάταξη γραφειοκρατίας κ.ά. Φωνάζουμε συνεχώς ότι το επιχειρηματικό μας περιβάλλον πρέπει να αλλάξει”.

Ακριτική φωνή για τις επιχειρήσεις

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών και Συνδέσμου Έβρου, Χρήστος Γιορδαμλής Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ ανέδειξε πως αυτή είναι “μία προσπάθεια που κάνουμε από κοινού οι επιχειρήσεις της περιοχής, για εργαλεία που είναι διαθέσιμα και μπορούν να τις βοηθήσουν, ώστε να αναπτυχθούν και να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα. Τα προηγούμενα χρόνια η περιφέρεια έχει κάνει μία σημαντική προεργασία και περιμένουμε αρκετές δράσεις προς όφελος των επιχειρήσεων”. Στόχος όπως είπε, είναι “να αναδειχθούν τα ειδικά προβλήματα των επιχειρήσεων και πώς αυτά θα διευθετηθούν είτε θα γίνουν πιο αντιμετωπίσιμα, όπως οι υποδομές στα λιμάνια, στις βιομηχανικές περιοχές, και αλλού”.

Ο ίδιος εξέφρασε την εμπειρική πεποίθηση ότι “η περιοχή έχει χτυπηθεί άσχημα από την κρίση και πολλές από αυτές έχουν κλείσει. Από την άλλη όμως υπάρχουν επιχειρήσεις που συνεχίζουν να αναπτύσσονται, να προσλαμβάνουν κόσμο και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής”.

Ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής για μμΕ

Για την συμβουλευτική υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), μίλησε η Δήμητρα Παπανδρέου, επικεφαλής του Προγράμματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, που μίλησε για το πρόγραμμα που εγκαινίασε η Τράπεζα από τον Μάρτιο του 2018 και – σύμφωνα τουλάχιστον με την ίδια – μπορεί να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα επιδοτούνται γενναία για να ενταχθούν σε αυτό.

Αναλυτικά σημείωσε τα εξής: “Παρουσιάζουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα που έφερε η Τράπεζα στις αρχές του 2018 κι αφορά στην υποστήριξη των μικροεπιχειρήσεων για να λάβουν υποστήριξη από την αγορά. Εμείς βοηθάμε τις μμΕ σε διάφορες ανάγκες που έχουν για να λαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και δίνουμε επιδότηση που φτάνει στο 67% της αξίας του καθαρού έργου. Μετά από έναν χρόνο από την υλοποίηση μετρούμε το έργο, που από την εμπειρία μας έχουμε δει ότι έχει σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις. Ήδη έχουμε λάβει πολλές αιτήσεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, γι’ αυτό προσκαλούμε τις μμΕ να μας μάθουν σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη, για να βοηθήσουμε περιοχές ιδίως όσες ιδιαίτερες ανάγκες στην περιφέρεια”.

Έχουν χαθεί τα κίνητρα στις Βιομηχανικές Περιοχές

Την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, ώστε οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Βιομηχανικές Περιοχές να αποκτήσουν από κοινού φωνή και εκπροσώπηση, ανέδειξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εγκαταστημένων (Επιχειρήσεων) σε Βιομηχανικές Περιοχές Πέτρος Μαντάς, ο οποίος μας πληροφόρησε τον λόγο που δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος.

“Όταν ιδρύθηκαν οι ΒΙ.ΠΕ. από το ελληνικό κράτος, υπήρξε ένας αναπτυξιακός σκοπός για να τονωθεί η βιομηχανική παραγωγή. Για να έρθουν οι επιχειρήσεις τους δόθηκαν κάποια κίνητρα, όπως φθηνή γη, χρηματοδότηση και μία σειρά κινήτρων.

Αυτά που τότε ήταν τα πλεονεκτήματα, σήμερα μετά από μία ατυχή ιδιωτικοποίηση, έχουν μετατραπεί σε αντικίνητρα, γιατί πλέον υπάρχει ακριβή γη, ακριβό κόστος εργασίας, διαρκώς μειούμενες παροχές σε βασικές υπηρεσίες, έλλειψη ανταγωνισμού στις παροχές των υπηρεσιών που αυξάνει το κόστος, δεν υπάρχει αναπτυξιακή διάσταση”, είπε και υπογράμμισε ότι “ο σκοπός μας είναι -συσπειρωμένοι – να παρέμβουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να ακουστούμε”.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 12/6/2018}