Η περιφέρεια ΑΜ-Θ συμμετέχει στην Detrop & Oenos με 30 επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων

Την επιδίωξη για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σηματοδοτεί ο χαρακτηρισμός «Just Go Zero Events» που φέρει φέτος -και για πρώτη εκθεσιακό γεγονός πανελλαδικά- το δίδυμο των εκθέσεων Detrop- Oenos που διοργανώνει η ΔΕΘ- Helexpo το τριήμερο από τις 18 έως και τις 20 Φεβρουαρίου.

«Οι εκθέσεις Detrop & Oenos, δύο αξιόπιστα εκθεσιακά brand names με διαχρονικά επιτυχημένη πορεία στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, επιστρέφουν δυναμικά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Zootechnia στο εκθεσιακό μας πρόγραμμα για το 2023», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου.

Τιμώμενη περιφέρεια στις εκθέσεις είναι φέτος αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Detrop και Oenos ενσωματώνουν πολλές καινοτομίες και δίνουν έμφαση στα καλύτερα ελληνικά προϊόντα και γαστρονομικές επιλογές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τζήκας στο αφιέρωμα ελιάς και ελαιολάδου, με τίτλο «Golden Olive Expo», στο πλαίσιο του οποίου θα διοργανωθούν και οι Διεθνείς Διαγωνισμοί Ελιάς και Ελαιολάδου, Olive Oil Trophy και Table Olives Trophy, αλλά και η ημερίδα «Η βιωσιμότητα του ελαιοκομικού τομέα σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε «το 2024 που είναι οι Ολυμπιακοί Aγώνες στο Παρίσι να έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε ως ολυμπιακά προϊόντα σε μια ολυμπιακή χρονιά το λάδι και την ελιά, που αποτελούν εθνικά προϊόντα της Ελλάδας».

Τη συμβολή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον τομέα της αγροδιατροφής, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, λέγοντας ότι στην ΠΑΜ – Θ παράγεται το 69% του ηλιόσπορου, το 40% σε καπνά, το 34% σε επιτραπέζια σταφύλια, το 18% σε πατάτες, το 15% σε βοδινό κρέας, το 7,3% σε αιγοπρόβειο και 16,8% σε αγελαδινό γάλα.

Η περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπως διευκρίνισε, συμμετέχει στην Detrop & Oenos με 30 επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων. Σημείωσε δε ότι σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, γίνονται προσπάθειες για ενίσχυση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, με ταυτόχρονη αύξηση της στρεμματικής τους απόδοσης.

Τις Detrop & Oenos θα εγκαινιάσει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου (στις 18:0, στο περίπτερο 10), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Οι εκθέσεις Detrop & Oinos εκτείνονται σε 15.000 τ.μ του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ το «παρών» δίνουν πάνω από 420 εκθέτες από όλη την Ελλάδα και από Ουγγαρία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Στην έκθεση, επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους περισσότεροι από 135 προσκεκλημένοι ξένοι αγοραστές-εμπορικοί επισκέπτες και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και ομαδικές αποστολές από Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία.

Οι καλύτερες ποικιλίες ελιάς και ελαιολάδου, οι παραγωγοί τους, η γευσιγνωσία, το food pairing και τα βραβευμένα και εξωστρεφή προϊόντα της ελληνικής ελαιοπαραγωγής αποτελούν το «μενού» του Golden Olive Εxpo, ενός αφιερώματος που θα αναδείξει τις παραγωγικές και εμπορικές δυνατότητες της ελιάς και τις προοπτικές της στις ξένες αγορές στο πλαίσιο της Detrop & Oenos.

Eκθεσιακές συμμετοχές με προϊόντα και παράγωγα ελιάς και ελαιολάδου, μηχανήματα, εξοπλισμοί και συσκευασίες, το Β2Β Lounge Area για στοχευμένες συναντήσεις εκθετών με ξένους αγοραστές, το Open Stage Area για παράλληλες εκδηλώσεις και ημερίδες και το Olive Bar, ένας χώρος γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, food pairing και networking, συνθέτουν το περιεχόμενο του Golden Olive Expo. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας εξαιρετικών ελαιολάδων «Olive Oil Trophy» και ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Επιτραπέζιων Ελιών «Table Olives Trophy», όπου συμμετέχουν τόσο οι εκθέτες της Detrop όσο και επιχειρήσεις του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι διαγωνισμοί διοργανώνονται από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «Φιλαίος».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Detrop, σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν οι νικητές των Food Experts’ Awards 2023, των διεθνών βραβείων καινοτομίας και αριστείας του κλάδου τροφίμων και ποτών που διοργανώνονται από το Cibum, το ελληνικό site των food experts.

Διοργανώνεται επίσης ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης από την Culinary Professionals Greece σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, ο οποίος υποστηρίζεται από την Worldchefs (Παγκόσμια Ένωση Αρχιμαγείρων). 

Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται και το Detrop Bites, όπου θα παρουσιαστούν τα προϊόντα των εκθετών μέσα από ιδανικούς συνδυασμούς των εδεσμάτων που θα δημιουργεί ζωντανά η ομάδα των chef-συνεργατών, αλλά και το The Pairing Bar, όπου οι οίνοι της Oenos θα συνδυαστούν με τρόφιμα εκθετών της Detrop σε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία. Υπεύθυνη για τα Detrop Bites και The Pairing Bar είναι η εταιρεία Chef Stories.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, φωτογραφία: ΔΕΘ- Helexpo, 16/2/2023}