Τρεις σχολές Υφαντικής ιδρύονται στον Έβρο & 19 δομές κατάρτισης στη Χειροτεχνία

Τη δημιουργία 19 Δομών Κατάρτισης στη Χειροτεχνία ανακοίνωσε από τον Έβρο ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ Γιατρομανωλακης επισκέφθηκε δυο από τις τρεις περιοχές στον νομό που πρόκειται να ιδρυθούν ανάλογες δομές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ Υπουργός ανακοίνωσε ότι από τα 19 Κέντρα τα 10 θα αφορούν την Υφαντική Τέχνη τα 5 την Κεραμική και τα 4 την Ξυλοτεχνική.

Στον Έβρο πρόκειται να δημιουργηθούν 3 Σχολές Υφαντικής, στο Αρδάνιο, το Σουφλί και το Σοφικό.

Οι σχολές αυτές δημιουργούνται σε συνεργασία με τρία Πανεπιστήμια τη χώρας, Θεσσαλίας , Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελούνται από 4 εξάμηνα θα έχουν χρονική διάρκεια 2 έτη , με 260 ώρες διδασκαλίας ήτοι, 80 θεωρητικές και 180 πρακτικής εξάσκησης.

Οι σχολές αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων , όπου τα θεωρητικά μαθήματα θα διδάσκονται από καθηγητές και τα πρακτικά, από εμπειροτέχνες του είδους.

Με την απόκτηση του πτυχίου εκτός από την ατομική επιχείρηση του ο εξειδικευμένος υφαντουργός ή υφάντρα θα μπορεί να απασχοληθεί και σε άλλη επιχείρηση με απώτερο σκοπό αυτές να ενισχυθούν.

Οι σχολές θα λειτουργήσουν σε δομές που ήδη υπάρχουν στις περιοχές τις οποίες ο κ Υπουργός είχε επισκεφθεί πριν από ένα χρόνο περίπου και στις οποίες όπως διευκρίνισε μέσα από το σχετικό πρόγραμμα το Υπουργείο αναλαμβάνει την επισκευή των κτιρίων,  τον εξοπλισμό τους και τις αμοιβές των εκπαιδευτικών.

«Είναι ένα μικρός άθλος η δημιουργία των 19 δομών τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι εάν το πρόγραμμα πάει καλά θα το επεκτείνουμε».

Πρόκειται για τμήματα ολιγομελή 15 ατόμων ενώ τα μαθήματα πρόκειται να ξεκινήσουν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ Γιατρομανωλάκης ανακοινώθηκαν κίνητρα για την ενίσχυση της χειροτεχνικής επιχειρηματικότητας όπως:

  1. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος
  2. Επιδότηση του τζίρου
  3. Επιχορήγηση μέσω προγράμματος του χειροτεχνικού εξοπλισμού και υπηρεσιών
  4. Πρόγραμμα -πλατφόρμα για την προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Χειροτεχνίας , με ειδικό αφιέρωμα στους χειροτέχνες καθώς και διαδικτυακά μαθήματα πχ.(φωτογράφιση και προβολή αντικειμένων ) τιμολογιακή πολιτική κ.α..

Στα άμεσα σχέδια είναι η ενεργοποίηση ενός προγράμματος για την επένδυση στις πρώτές ύλες της χειροτεχνίας (μαλλί , μετάξι ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Πανεπιστημιακές σχολές και κατά δεύτερο το πάντρεμα των παραδοσιακών τεχνών με το σύγχρονο design ώστε τα αντικείμενα που κατασκευάζονται να έχουν ζήτηση στην αγορά αναδεικνύοντας περαιτέρω την εξωστρέφεια και το χειροτεχνικό μας πλούτο.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, από ertnews.gr, 17/5/2023 }