Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης: Τα τεστ κοροναϊού στο δημόσιο τομέα δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής

Την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών της υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή αλλά και το γεγονός, ότι παρά την εγκατάσταση PCR, ο αριθμός των τεστ που γίνονται στο δημόσιο τομέα είναι μικρότερος των αναγκών, επισημάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης, σε ανακοίνωσή του για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τα χιλιάδες μαζικά τεστ – αίτημα που υπήρχε ήδη από το πρώτο κύμα- ήταν αυτά που έσωσαν την περιοχή στη μεγάλη έξαρση που είχε στις αρχές του καλοκαιριού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα κατά το καλοκαίρι εμφανίζει επιδείνωση. Ο νομός μας ευτυχώς βρίσκεται με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιτρέπεται κάποια χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, ειδικά το επόμενο διάστημα της επιστροφής των εκδρομέων.

Φαίνεται η βαρύτητα των περιστατικών να είναι χαμηλότερη με προσβολή όμως μικρότερων ηλικιών. Ο ιός υπάρχει, είναι εδώ, εξαπλώνεται εύκολα και είναι ασυνεπής όσον αφορά ποιον μολύνει, ποιον αρρωσταίνει και ποιον σκοτώνει. Για την αντιμετώπιση του ιού η εμπειρία στην περιοχή μας έχει δείξει ότι απαιτούνται εκτεταμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι, γρήγορη εξαγωγή αποτελεσμάτων, επαρκείς δομές υγείας (ιδιωτικές και δημόσιες) και εντατική ιχνηλάτηση επαφών, όσον και αν αυτό παρουσιάζει δυσκολίες.

Τα χιλιάδες τεστ ήταν αυτά που έβγαλαν την πόλη μας από τη δύσκολη θέση το προηγούμενο διάστημα. Όλη αυτήν την περίοδο ο ΙΣΞ λειτούργησε αυστηρά με γνώμονα το συμφέρον του Νομού και των κατοίκων του, όπως ορίζεται εξάλλου από την νομοθεσία.

Επισημαίνουμε ότι ο αριθμός των τεστ που εκτελούνται στον δημόσιο τομέα, παρά την εγκατάσταση μοριακού αναλυτή στο Νοσοκομείο είναι πολύ μικρότερος των αναγκών της περιοχής. Αντίθετα υπάρχει σημαντική αύξηση των τεστ που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα και παρά την μείωση του κόστους, δεν μπορεί να καλυφθεί από όλους επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι το Νοσοκομείο της πόλης μας, όλων μας δηλαδή, χρήζει εδώ και χρόνια στελέχωσης με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ικανής χρηματοδότησης και σχεδίου για το μέλλον του. Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά. Να ξεφύγουμε επιτέλους από σκοπιμότητες και μικροσυμφέροντα και να δούμε καθαρά την μεγάλη εικόνα προς όφελος της υγείας όσων ζούμε σε αυτή την περιοχή.

Καλούμε τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα. Απευθύνουμε έκκληση στα άτομα νεαρής ηλικίας να αντιληφθούν την ευθύνη τους προς την κοινωνία και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Τονίζουμε στους επαγγελματίες όλων των κλάδων ότι οφείλουν να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα.

Η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει παρουσία του ιού. Ανεπάρκειες και παραλείψεις του προηγούμενου διαστήματος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Υπάρχει αρκετή εμπειρία για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης παραμένει παρών σε αυτή την προσπάθεια.” καταλήγει η ανακοίνωση.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 27/8/2020}