Όταν οι Ηπειρώτες δίδαξαν χορό στους Θρακιώτες

Ο Αργύριος Μπίστας και η Κωνσταντίνα Νικολάου παρουσίασαν χορούς της Ηπείρου, καλεσμένοι του Μορφωτικού Ομίλου Ροδόπης και του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακών – Οι χορευτές του Συλλόγου Ηπειρωτών Αθανάσιος Παπαθανασίου και η Χαρά Ανδριοπούλου εντυπωσίασαν με τις φορεσιές τους

Την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης, μετά από πρόσκληση του Μορφωτικού Ομίλου Ροδόπης και του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακών, βρέθηκε στον χώρο τους. Εκεί ο Αργύριος Μπίστας και η Κωνσταντίνα Νικολάου παρουσίασαν χορούς της γενέτειρας τους, της Ηπείρου.

Όταν έγινε η πρόσκληση ο κος Μπίστας είπε “από την Ήπειρο δεν μπορείς να την παρουσιάσεις σε μία ώρα απλά μπορούμε να σας δείξουμε κάποιους χορούς από την περιοχή της Ηπείρου και το πως χορεύονται στην συγκεκριμένη περιοχή”.

Ο χοροδιδάσκαλος των Ηπειρωτών κος Μπίστας και η κα Νικολάου (καθηγήτρια γυμναστικής) πήραν τις σημειώσεις τους και με την αγάπη και σεβασμό προς την πατρίδα, την Ήπειρο, προσπάθησαν και παρουσίασαν κάποιους χορούς στους χορευτές των Θρακιώτικων Συλλόγων. Μαζί τους ήταν οι χορευτές του Συλλόγου Ηπειρωτών Αθανάσιος Παπαθανασίου και η Χαρά Ανδριοπούλου οι οποίοι εντυπωσίασαν με τις φορεσιές τους.

Όπως γνωρίζουν όσοι αγαπούν τη δημοτική μουσική παράδοση, το κάθε διαμέρισμα της Ελλάδας έχει τη δική του μουσική και ποιητική έκφραση. Τα ηπειρώτικα όμως, σε σχέση με άλλα τραγούδια της Ελλάδας είναι πιο αυστηρά, γιατί και το τοπίο της Ηπείρου είναι πιο αυστηρό. Έχουν μια δύναμη που δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις.

Ο Ηπειρώτης και πολυτάλαντος Νίκος Χουλιαράς στο έργο του “Η νύχτα με τα ορεινά χωριά”, γράφει για τα ηπειρώτικα τραγούδια: «Τον ήχο τους τον παίρνουν τα βουνά, τον τρέχουν στα σκοτάδια τους, τον πολλαπλασιάζουν. Είναι ένας ήχος γνώριμος σε τούτα δω τα μέρη. Ένας επίμονος σφυγμός».

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ηλίας Δήμας στο βιβλίο του “Η χορευτική παράδοση της Ηπείρου”, διασώζει περίπου 67 χορούς, τους πιο αντιπροσωπευτικούς. Από αυτούς, θα αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους: Συρτός στα τρία, Συρτός στα δύο ή πωγωνίσιος, συρτός (καλαματιανός), κοφτός, κλειδωτός ή μέσα έξω ή κλειστός, καγκελάρης παπαδατών, φυσούνι, τσάμικος, γάιτα μονή, γάιτα διπλή, ζαγορίσιος, συγκαθιστός Μετσόβου, συγκαθιστός Συρράκου και ένα πλήθος άλλων που χορεύονται ακόμη. Γιατί, όπως βεβαιώνει και ο ίδιος από το πλήθος των ρυθμών και των βημάτων ελάχιστοι χοροί δεν χορεύονται σήμερα.

“Για μας τους Έλληνες είναι σημαντικά στοιχεία εθνικής ταυτότητας οι χοροί και τα τραγούδια. Το προσωπικό ύφος των ελληνικών τραγουδιών, της μουσικής και των χορευτικών βημάτων διαφέρει από τόπο σε τόπο και εκφράζεται με μεγάλη ποικιλία σε κάθε ελληνική γωνιά. Ο τραγουδιστής λαός  με εκφραστικά στοιχεία το ύφος, το ήθος, την τεχνική και την αγωγή του ρυθμού προσδιόριζε την ποιότητα, το χαρακτήρα και το χρώμα του τραγουδιού, της μουσικής και του χορού, που τον εξέφραζε.

Με το χορό και τις μουσικές οι Έλληνες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Με αποσκευές τη λεβεντιά και την πλούσια πολιτιστική τους παράδοση άντεξαν την ξενιτιά. Χωρίς αυτά η Ελλάς θα ήταν καταδικασμένη σε ψυχικό μαρασμό και αφάνεια. Δημοτικοί χοροί και τραγούδια, παραμένουν για μας δυο πυλώνες της ελληνικής μας παράδοσης. Οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, αν δεν θέλουμε να γίνουμε σαρίδια στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης”, ανέφερε στη διάρκεια του μαθήματος ο κος Μπίστας.

Ο κος Μπίστας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους προέδρους του Μορφωτικού Ομίλου Ροδόπης και του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακών, στον χοροδιδάσκαλο του ΜΟΚ  Δημήτριο Κυριαζόπουλο  και  τον χοροδιδάσκαλο των Θρακών Ιωάννη Τσερνικούδη για την πρόσκληση στο χώρο τους να δείξουν μια γεύση από χορούς την Ηπείρου και την Ηπειρωτική παράδοση.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, 19/1/2018}