Η φαντασία τους κοσμεί τους τοίχους μας

Η εκδήλωση ζωγραφικής γκράφιτι στις Φέρες, με την συμμετοχή Κομοτηναίων, να γίνει και στην Κομοτηνή προς εξωραϊσμό δημόσιων χώρων

“Τους αφήσαμε να ξεδιπλώσουν την φαντασία τους ελεύθερα κι αυτός είναι ο στόχος του festival Graffiti”, θα πει στον “Χ” – ενθουσιασμένος με το τελικό αποτέλεσμα – ο αντιδήμαρχος Φερών Νικόλαος Γκότσης που καθιέρωσε εδώ και έξι χρόνια το φεστιβάλ αυτό δίνοντας “βήμα” στους καλλιτέχνες του δρόμου. Ένα τοιχίο απέναντι από τον Κοτζιά, στην είσοδο της πόλης ζωντανεύει με την δική τους δημιουργική ματιά κι έκφραση έτσι ώστε να κάνει κάθε διερχόμενο να σταματά να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα των έργων, να τα φωτογραφήσει, να χαμογελάσει ή να προβληματιστεί.

Οι δημιουργοί των γκράφιτι ήταν φέτος δέκα συνολικά, από Ξάνθη, Καβάλα, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Φέρες. Με τα σπρέι, τα σχέδιά τους και πολύ όρεξη επιδόθηκαν στην δουλειά που τους χαρακτηρίζει. Ογκώδη έργα, μηνύματα, φράσεις, μορφές που εκφράζουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Η ματιά τους στις Φέρες ήταν φωτεινή, με έντονα χρώματα αλλά και μηνύματα στην εξουσία που απογοητεύει.

Εκεί ήταν παρών φυσικά και οι “δικοί μας” Κομοτηναίοι Στάθης Γκεβρέκης (pr3) και Γιώργος Κουτρέλης (fog), όπως και πολλοί άλλοι νέοι και μια κοπέλα που έδωσαν το δικό τους παρόν με έργα που μιλούν από μόνα τους. Η πρωτοβουλία αγκαλιάσθηκε με ενθουσιασμό και από το κοινό που περνούσε και παρακολουθούσε διακριτικά την εξέλιξη των έργων θαυμάζοντας από απόσταση αυτούς τους ιδιότυπους καλλιτέχνες που αναμορφώνουν γκρεμούλια, ζωντανεύουν κουφάρια, προκαλώντας θετικά σχόλια και εκπέμποντας μηνύματα.

Είναι αυτές οι στιγμές που οι δημοτικές αρχές με αυτογνωσία και ανοικτούς ορίζοντες δίνουν την σκυτάλη στους νέους ανθρώπους να εκφραστούν από το βήμα της τέχνης.

Οι Φέρες έχουν κάνει από καιρό την αρχή. Θα μπορούσε και ο Δήμος Κομοτηνής, παίρνοντας παράδειγμα, να δώσει βήμα έκφρασης σε νέους και νέες, γιατί ταλέντο υπάρχει, και να θεσμοθετήσει μία αντίστοιχη εκδήλωση. Άλλωστε, οι ζωγραφιές που κάνει ο Στ. Γκεβρέκης κι άλλοι καλλιτέχνες εντός Κομοτηνής μόνο θετικά έχουν σχολιαστεί από Κομοτηναίους, φοιτητές κι επισκέπτες. Άρα, εφόσον μπορούμε, γιατί δεν δίνουμε χρώμα και στην Κομοτηνή και τους οικισμούς της;

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 29/8/2018}