Αναγνώριση «Γενοκτονίας Θρακών» ζητά η Ένωση Πολιστικών Φορέων Έβρου

Σχεδόν έτοιμος προς κατάθεση στη Βουλή είναι ο φάκελος που ετοιμάζει η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Θρακών από τους Τούρκους.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η ΕΠΟΦΕ, η Γενοκτονία συνετέλεσθη το 1914 αρχής γενομένης από την 6η Απριλίου, που ήταν και Πάσχα. Έκτοτε και σε σύντομο χρονικό διάστημα πάνω από 230.000 Έλληνες της Ανατολικής Θράκης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, είτε παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς, είτε του δρόμο για τα τάγματα εργασίας.

Το μακάβριο άθροισμα των νεκρών ανέρχεται σε τουλαχιστον 100.000 άτομα, λέει η ΕΠΟΦΕ που εκτός από την ελληνική, επιθυμεί και από την τουρκική Βουλή να αναγνωρίσει τα συμβαίνονται του 1914 ως Γενοκτονία.

Η ΕΠΟΦΕ προτείνει την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως Ημέρας Μνήμης των θυμάτων αυτής της Γενοκτονίας και κάθε χρόνο τον συγκεριμενο μήνα, διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής της μαύρης επετείου. Φέτος οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν την Κυριακή 22 Απριλίου και περιελάμβαναν επιμνημόσυνες δεήσεις, καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες ιστορικού περιεχομένου σε τέσσερις πόλεις του Έβρου.