Φουντώνει το πολιτικό κλίμα για «ροζ» Ροδόπη και τουρκικό προξενείο

Μήλο της έριδος ο εκλεγμένος βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ και το κατά πόσο εξελέγη χάρη στο μηχανισμό της Άγκυρας – Κ. Μητσοτάκης: Στη Ροδόπη υπήρξε ανοιχτή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου – Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης υποτιμάει τη δημοκρατική συμπεριφορά και διχάζει τους Έλληνες πολίτες

Άνευ προηγουμένου πολιτικές διαστάσεις παίρνει το πρόσφατο πολιτικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη, όπου στην αρένα των τοποθετήσεων μπήκαν πλέον δυναμικά ακόμη κι οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, δηλαδή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας.

Μήλο της έριδος είναι ο εκλεγμένος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Οζγκιούρ Φερχάτ, οι 12.683 σταυροί του και κατά πόσο αυτοί επετεύχθησαν χάρη στην προσωπική πολιτική δυναμική του ή στη ρητά διατυπωμένη δημόσια στήριξη από το Τουρκικό Προξενείο και τον ψευτομουφτή. Η αλήθεια φέρεται ότι βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού από τη μία το όνομα Φερχάτ εκτοξεύτηκε μετά το «χρίσμα» της Άγκυρας, από την άλλη ήταν ούτως ή άλλως ένα ιδιαίτερα λαοφιλές πρόσωπο που πάντως δεν έχει ποτέ «μετρηθεί»… ολομόναχο στην κάλπη.

Ωστόσο, η παρέμβαση των μηχανισμών της Άγκυρας διαχρονικά στη Ροδόπη είναι μία πολύ σοβαρή πραγματικότητα, την οποία συνήθως οι πολιτικοί αρχηγοί βουβά αποδέχονται ή τουλάχιστον… δεν συγκρούονται ώστε να αποτελέσει πρώτο θέμα συζήτησης πανελλαδικά. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, γιατί οι δημόσιες τοποθετήσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα για το θέμα, δεν έχουν προηγούμενο στη νεότερη ιστορία του τόπου κι ίσως ανοίξουν μία χρήσιμη συζήτηση αναφορικά με την «αυθεντικότητα» της ψήφου συμπολιτών μας.

Ράπισμα Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και Άγκυρα

Θέση, και μάλιστα με τον πιο ηχηρό τρόπο, για το εκλογικό αποτέλεσμα στη «ροζ» Ροδόπη και την ωμή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ του Οζγκιούρ Φερχάτ, την οποία μάλιστα καυτηρίασε και υψηλόβαθμο στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ (η Ελένη Λαφτσή), πήρε μιλώντας στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χωρίς περιστροφές, αποδίδει την επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Ροδόπη στην ανοιχτή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου. Παράλληλα, αναγνωρίζει πως η εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά εκλογικά ζητήματα της χώρας μας είναι πρόβλημα και επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επιλογή των προσώπων που στελέχωσαν τα ψηφοδέλτια τόσο σε Ροδόπη όσο και σε Ξάνθη. Παράλληλα, θυμίζει ότι ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν εκείνος που εφάρμοσε στην πράξη τους όρους ισονομίας και ισοπολιτείας στη Θράκη, για όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας.

Αναλυτικά δήλωσε τα εξής: «Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη τη μουσουλμανική μειονότητα.

Έχω, άλλωστε, στηρίξει τη θρησκευτική μειονότητα, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες τους Χριστιανούς και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Κάποιοι, όμως, θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ανακοίνωση εξέδωσε ο Άκης Σκέρτσος, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πάρει δημόσια θέση επί του θέματος, στον απόηχο των δημόσιων δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζοντας στο κάδρο της κριτικής και την περίπτωση Ζεϊμπέκ στην Ξάνθη.

«Ελπίζουμε και αναμένουμε […] ο κ. Τσίπρας και τα μέλη του κόμματός του να αναλύσουν και τα αίτια της νίκης του υποψηφίου που επέλεξαν να τους εκπροσωπήσει στη Ροδόπη, κ. Οζγκιούρ. Η επιλογή υποψηφίων που υιοθετούν την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα, μιλούν ανοιχτά για τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και υποστηρίζονται εμφανώς από το τουρκικό προξενείο -όπως και ο κ. Ζεϊμπέκ που εξελέγη στην Ξάνθη- προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού […]» σημείωσε σχετικά.

Δημοκρατική βούληση βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας

Απάντηση στις δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στη Ροδόπη υπήρξε ανοιχτή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου με αφορμή την εκλογή του Οζγκιούρ Φερχάτ, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στο ράδιο Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπεραμύνθηκε της δημοκρατικής βούλησης των ψηφοφόρων της μειονότητας, ενώ κατήγγειλε τον κο Μητσοτάκη για έπαρση και πρωτοφανή αλαζονεία, καθώς επίσης για στοχοποίηση ψηφοφόρων βάσει θρησκείας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας ότι τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο Νομό Ροδόπης εκπροσωπούν άνθρωποι που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ο κος Τσίπρας καταλόγισε «αλαζονική, υποκριτική και επικίνδυνη συμπεριφορά» στον κο Μητσοτάκη και υποστήριξε αναλυτικά τα εξής: «Έχει να κάνει με την έπαρση και την πρωτοφανή αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη να μην ανέχεται κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη. Και δεν διστάζει να παίξει ακόμη και αυτό το επικίνδυνο εθνικά χαρτί της στοχοποίησης και του διχασμού Ελλήνων πολιτών, υποτιμώντας τη δημοκρατική συμπεριφορά τους. Είναι πρωτοφανές και αδιανόητο.

Είναι και επικίνδυνο διότι διχάζει την τοπική κοινωνία. Είναι επικίνδυνο γιατί έχουμε νωπές τις μνήμες μιας στρεβλής πολιτικής αντιμετώπισης από την πλευρά παλαιότερων κυβερνήσεων της χώρας απέναντι στους Έλληνες συμπολίτες μας μουσουλμάνους που πυροδότησαν συμπεριφορές που ήταν επικίνδυνες για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο, θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει εδώ και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα -συντεταγμένα ως πολιτεία- να προχωρήσουμε σε μία σειρά από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Επί του θέματος, προηγήθηκε απάντηση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που σε ίδιο μήκος κύματος κατηγόρησε τη ΝΔ για έπαρση, πρωτοφανή αλαζονεία, στοχοποίηση και διχασμό των Ελλήνων με στόχο την εκλογική ενίσχυση του κόμματος, ενώ χαρακτήρισε δημοκρατική την ψήφο των μουσουλμάνων στη Θράκη.

«Η αντιμετώπιση των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών της Ροδόπης ως ενεργούμενα ξένης δύναμης και η αμφισβήτηση της δημοκρατικής τους βούλησης αποτελεί μια βαθιά επικίνδυνη πρακτική, που παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές διχασμού, προσβάλει τη συνταγματική αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες και εγκυμονεί σοβαρούς εθνικούς κινδύνους» ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποδίδει την εκλογική νίκη στη Ροδόπη και τα μεγάλα του ποσοστά στην Ξάνθη στις σαφείς προγραμματικές θέσεις του κόμματος για τη μειονότητα, τα δικαιώματα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Στην ίδια ανακοίνωση, τέλος, ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα είναι «απέναντι σε απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά μας».

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 7/6/2023}