Εύζωνες : 150 χρόνια σύμβολο ελληνικής λεβεντιάς, γενναιότητας και δόξας

Με αφορμή την έκθεση πινάκων με τίτλο «Η Ευζωνική Στολή – Η ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ι. Μυλωνά – Δωρεά Α. & Λ. Χαΐτογλου», που συνδιοργανώνουν (από 23-30/11/2018 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης), το Στρατιωτικό Γραφείο Προεδρίας της Δημοκρατίας, η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, εκτιμώ ότι η αναφορά στοιχείων για τους Ευζώνους θα είναι χρήσιμη για τους επισκέπτες της έκθεσης και όχι μόνο.

Φέτος συμπληρώνονται, 150 χρόνια, από τότε που σχηματιστήκαν οι πρώτοι (τέσσερις) αυθύπαρκτοι λόχοι Ευζώνων με το Βασιλικό Διάταγμα 4ης Μαρτίου 1868 – ΦΕΚ 37Α/10-8-1868, ως μέρος του μονίμου ελληνικού στρατού. Καθένας, αποτελείτο από 141 άνδρες (3 αξιωματικούς, 23 υπαξιωματικούς, 3 σαλπιγκτές και 112 στρατιώτες).

Η οργάνωση ισχυρού στρατού ήταν τότε το πρώτο μέλημα του Βασιλιά Γεωργίου Α’, του μακροβιότερου βασιλιά της Ελλάδος (1863 – 1913). Ο Ελληνικός Στρατός αποτελείτο από το Πεζικό, το Ιππικό, το Πυροβολικό και το Μηχανικό. Στο Πεζικό ανήκαν και οι Εύζωνες, στρατιώτες και αυτοί, αλλά ο εξοπλισμός τους, ήταν ελαφρότερος (εξ ου και η ονομασία).

Το 1914, μια ιδιαίτερη μονάδα ευζώνων, συγκροτήθηκε για την τιμητική φύλαξη των Ανακτόρων και ονομάστηκε ‘Ανακτορική Φρουρά’. Στην πορεία των χρόνων πήρε διάφορες ονομασίες : Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Άγνωστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά και τελική ονομασία ‘Προεδρική Φρουρά’. Η έδρα της, από ιδρύσεώς της, βρίσκεται στην Αθήνα, Οδό Ηρώδου Αττικού, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο (πρώην Ανάκτορα).

Σήμερα, οι Εύζωνες είναι επιφορτισμένοι με την 24ωρη φρούρηση του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, του Προεδρικού Μεγάρου και της πύλης του στρατοπέδου τους. Επίσης, συμμετέχουν στην επίσημη υποδοχή των αρχηγών ξένων κρατών και στις γιορταστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό για τις εθνικές επετείους ή τις θρησκευτικές γιορτές που οργανώνουν οι εκεί ελληνικές Κοινότητες τονώνοντας το εθνικό τους φρόνημα. Τιμούν με την παρουσία τους, την έπαρση και υποστολή της Ελληνικής σημαίας, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες, στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Το αγέρωχο παρουσιαστικό τους, η στολή τους με το πλήθος συμβολισμών λαογραφικού και ορθόδοξου χαρακτήρα, η δύσκολη εκπαίδευση, τα συναισθήματα τους και πάνω απ’ όλα η λαμπρή και ένδοξη πολεμική δράση τους στους Βαλκανικούς Πολέμους, υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων.

Η έντονη δράση τους και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ου αιώνα στις οποίες ενεπλάκη ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος), τους κατέστησαν σύμβολο γενναιότητας και δόξας του στρατού μας.

Στο  βιβλίο ‘ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ’, Έκδοση Δ’ Σώμα Στρατού 1997, σελ. 176  υπάρχει φωτογραφία του αείμνηστου φωτογράφου της Αλεξανδρούπολης κ. Γεωργίου Παναγιώτου (1928-2015), τραβηγμένη τη δεκαετία του ’60, με την εξής σημείωση : Στη γέφυρα των Κήπων, οι Εύζωνοι δηλώνουν με την παρουσία τους την αποφασιστικότητα τους να προστατέψουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, με τη συνδρομή του προστάτη του Στρατού Ξηράς,  Αγίου Γεώργιου.

Ο εύζωνας που δάκρυσε

Τον Απρίλιο του 2017, στα πλαίσια του εορτασμού του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αδελαΐδας στην Αυστραλία, ένα τμήμα της Προεδρικής Φρουράς, με έξοδα της εκεί ελληνικής Κοινότητας, ταξίδεψε στη μακρινή και πήρε μέρος στη γιορτή.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος, βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, αναφερόμενος στην παρουσία των ευζώνων μίλησε για την Ελλάδα και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με την οικονομική κρίση η πατρίδα μας, ενώ επαίνεσε τους εύζωνες για τον πατριωτισμό και το ήθος που επιδεικνύουν, κάνοντας τους Έλληνες όλου του πλανήτη υπερήφανους και φέρνοντάς τους έστω και νοερά, πιο κοντά στην πατρίδα τους.

Ήταν τόσο συγκινητικά και θερμά τα λόγια του Επισκόπου για την πατρίδα -Ελλάδα, ώστε μεταξύ πολλών που δάκρυσαν, δάκρυσε και ένας εύζωνας. Τα δάκρυα γέμιζαν το πρόσωπό του και μη μπορώντας να τα σφουγγίσει, καθώς έμενε ακίνητος στη θέση του, όπως επέβαλλε το καθήκον του και το πρωτόκολλο, τον πλησίασε κάποιος ομογενής και σφούγγισε με ένα χαρτομάντιλο το πρόσωπό του.

Η συγκινητική αυτή στιγμή έκανε το γύρο του κόσμου. Ήταν ο 25χρονος εύζωνας Κωνσταντίνος Λούσιας, καταγόμενος από τη Γαβριά, ένα μικρό χωριό της Άρτας. «Η ένταση και η αγάπη του κόσμου που ένιωσα να με πλημμυρίζει εκείνη τη στιγμή σε συνδυασμό με το πάθος των λόγων του Επισκόπου που μιλούσε με τόση αγάπη για την Ελλάδα και τους εύζωνες, κορύφωσαν την συγκίνησή μου. Δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου. Θα εξακολουθήσω ως το τέλος της θητείας μου να… εκπληρώνω το όνειρό μου που δεν είναι άλλο από το να τιμώ την πατρίδα μου και τον κάθε στρατιώτη που έδωσε τη ζωή του για να ζήσουμε εμείς ελεύθεροι σήμερα» δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του (1-5-2017) στην εφημερίδα της Αδελαΐδας «Νέος Κόσμος».

Ο προστάτης των ευζώνων

17 Ιανουαρίου 2018, ανήμερα του αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων, του επονομαζόμενου Φουστανελά, με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε επίσημη καθιέρωση του εικονοστασίου – προσκυνηταρίου του αγίου, στο Στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Συνεδρία της στις 13 Μαρτίου 2018, ενέκρινε το αίτημα της Διεύθυνσης του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ανακήρυξε τον Άγιο Γεώργιο τον εξ Ιωαννίνων, Προστάτη της Προεδρικής Φρουράς.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros24.gr/, του Νικολάου Παπανικολόπουλου, Υποναυάρχου Λ.Σ (ε.α), 25/11/2018}