Δέκα χιλιάδες μετανάστες πέρασαν από τον Έβρο !!!

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 – Αναλαμβάνουν δράση οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στο Φυλάκιο Ορεστιάδος

Οι αφίξεις το 2018 από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν ήδη ξεπεράσει το σύνολο των ανθρώπων που πέρασαν στην Ελλάδα από τον Έβρο το 2017.

Πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει το πρώτο εξάμηνο του 2018 παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο.

Λόγω των αυξημένων αφίξεων που ήδη έχουν ξεπεράσει το σύνολο των ανθρώπων που πέρασαν στην Ελλάδα από τον Έβρο το 2017, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) αποφάσισαν να ξεκινήσουν ιατρική παρέμβαση στην περιοχή, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ιατρικές ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων που περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, δεδομένου ότι οι δομές υποστήριξης από την πλευρά του κράτους είναι υποστελεχωμένες στην περιοχή.

«Οσοι περνούν τα σύνορα κρατούνται για κάποιο χρονικό διάστημα σε διάφορες δομές στην περιοχή, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής, έχοντας περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες», επισημαίνουν οι ΓΧΣ. «Μόνο το Προαναχωρησιακό Κέντρο Φυλακίου διαθέτει ιατρικό προσωπικό, ενώ η απουσία διερμηνέων καθιστά την κλινική αξιολόγηση πολύ δύσκολη», προσθέτουν.

Πάντως, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε συμπληρωματική βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 37,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ), για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των μεταναστών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές θα λάβουν 31,1 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηριχθούν οι προσωρινές υπηρεσίες που προσφέρονται στους μετανάστες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η διερμηνεία και η σίτιση, αλλά και η βελτίωση της υποδομής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Έβρου.

Η επιπλέον χρηματοδότηση θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων διαμονής σε υφιστάμενες και νέες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να φιλοξενηθούν όσοι από τα νησιά μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Εκτιμάται ότι πάνω από 3.000 άνθρωποι δεν μεταφέρονται από τα νησιά παρά το ότι έχουν τα κατάλληλα χαρτιά, καθώς δεν υπάρχουν θέσεις φιλοξενίας στις υφιστάμενες δομές.

Επιπλέον ποσό ύψους 6,4 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και παροχή στήριξης όσον αφορά τη διαχείριση των εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες τοποθεσίες στην ηπειρωτική χώρα.

Όπως δήλωσε ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος, «η μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση και χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση η οποία δεν θα αφήνει κανένα κράτος-μέλος αβοήθητο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από το 2015 και, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά τη δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, εξακολουθούμε να παρέχουμε τη συνδρομή μας στη χώρα σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Η πολιτική, επιχειρησιακή και οικονομική ενίσχυση της Επιτροπής προς την Ελλάδα παραμένει έμπρακτη και διαρκής».

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, της Τάνιας Γεωργιοπούλου από kathimerini.gr, 3/8/2018}