Στ. Καρατσομπανάκης: Ευχάριστα νέα – Παραμένει το «αγκάθι» για τους αυθημερόν επισκέπτες από την Βουλγαρία;

«Ανοίγει» η Νυμφαία, «ανοίγει» και ο τουρισμός… – Ικανοποίηση, αλλά και προβληματισμός από τους επαγγελματίες της παραλίας

Με το βλέμμα στραμμένο στις κυβερνητικές ανακοινώσεις αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, παραμένουν οι επαγγελματίες των παραλιακών καταστημάτων του Νομού Ξάνθης, οι οποίοι ωστόσο προετοιμάζονται, ανασυγκροτούνται και αναζητούν εποχικούς εργαζόμενους (αν και φέτος δεν μπορούν να γίνουν – για την ώρα τουλάχιστον – οι βαρύγδουπες δηλώσεις για «opening» την 1η Μαΐου) όπως εξηγεί στην «Θ» ο  γνωστός επιχειρηματίας της ταβέρνας «ΓΟΡΓΟΝΑ» και του beach bar «AMMOS» κ. Στέφανος Καρατσομπανάκης.

Ο ίδιος αναφέρεται και στο «καλό νέο» του ανοίγματος των συνόρων από την περιοχή μας – και κυρίως της Νυμφαίας – αλλά στέκεται σε μια ακόμη «πτυχή» του οδικού τουρισμού, που αφορά σε εκείνους που επιθυμούν να επισκέπτονται την περιοχή μας αυθημερόν και ρωτά «τι μέλλει γενέσθαι με αυτούς;», θεωρώντας ότι θα πρέπει να ληφθεί και αυτό, υπόψη των αρμοδίων.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΟΔΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ;

Ειδικότερα ο κ. Καρατσομπανάκης ανέφερε αρχικά στην «Θ» ότι:

Είναι πολύ ευχάριστο το άνοιγμα των συνόρων. Η Νυμφαία ειδικά, είναι στο κέντρο και εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια και θα ήταν ό,τι καλύτερο για την ψυχολογική τόνωση όλων και των τουριστών αλλά και των επαγγελματιών (από την δική μας πλευρά). Αυτό είναι ένα πολύ καλό  νέο λοιπόν – το γεγονός ότι υπάρχει δέσμευση – ώστε να «κυκλοφορήσει» και στους υποψήφιους τουρίστες της περιοχής μας, καθώς οι κρατήσεις κινούνται «χαμηλά».

Θα ήθελα όμως να θέσω και ένα ακόμη ερώτημα. Τι θα γίνει με τον αυθημερόν τουρισμό. Ναι μεν θα ανοίξει ο τουρισμός, θα ανοίξουν τα καταλύματα αλλά δεν προλαβαίνει να εμβολιασθεί όλος ο πληθυσμός. Άρα αυτοί που θα θέλουν να έρθουν για διακοπές, θα πρέπει να έρθουν είτε με το πιστοποιητικό υγείας είτε να κάνουν τεστ. Όμως τι γίνεται με τον αυθημερόν οδικό τουρισμό; Διότι όπως γνωρίζετε, έχουμε και αρκετή καθημερινή κίνηση με κόσμο που έρχονταν για ένα μπάνιο (ξεκινούσε το πρωί και έφευγε το βράδυ). Αν σε μια οικογένεια έχει εμβολιασθεί – για παράδειγμα – ο πατέρας και η μητέρα, τι θα γίνει με τα παιδιά; Θα υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ, το οποίο κοστίζει γύρω στα 30-35 ευρώ στην Βουλγαρία; Μιλώ λοιπόν για εκείνους που δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιασθούν και θέλουν να έρχονται καθημερινά μια βόλτα στην Ελλάδα. Θα πρέπει να πληρώνουν το τεστ των 30-35 ευρώ (με βουλγαρικά δεδομένα). Ας μην υποτιμούμε και τον αυθημερόν οδικό τουρισμό, καθώς μπορούν κάλλιστα οι υπηρεσίες να δουν την καθημερινή είσοδο αυτών των τουριστών από τα σύνορα του Αγ. Κωνσταντίνου και της Νυμφαίας. Τα νούμερα είναι αξιοσέβαστα. Ήδη έχουμε υποστεί άπαντες (μηδενός εξαιρουμένου) πολλά οικονομικά δεινά και λέμε να επανέλθουμε. Και επειδή από ότι φαίνεται δεν θα επανέλθουμε πλήρως, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Ο αυθημερόν οδικός τουρισμός, αφορά σε όλα τα επαγγέλματα και όχι μόνον τον τουρισμό. Έρχονταν για να ψωνίσουν, να φάνε κλπ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ…ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Αναφορικά με το άνοιγμα των παραλιακών καταστημάτων Beach Bars και την προετοιμασία τους, ο κ. Καρατσομπανάκης σημειώνει ότι:

Εμείς προετοιμαζόμαστε συνεχώς και θέλουμε να συντηρούμε στο μυαλό του κόσμου ότι οι παραλίες είναι εδώ. Για εμάς, αυτή η περίοδος είναι – κατά κόρον – περίοδος προετοιμασίας και έναρξης. Ακολουθούμε λοιπόν την ίδια τακτική και τον ίδιο προγραμματισμό και απλά περιμένουμε το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης – υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο τουρισμός συνδέεται με την εστίαση. Θα πρέπει λοιπόν να σεβαστούμε τους επιστήμονες/ Προέχει η δημόσια υγεία και το λέγαμε πάντα (άσχετα από το τι αισθανόμαστε) και δεν μπορούμε να πούμε ότι εμείς κάνουμε την επίσημη έναρξη την 1η Μαΐου ή στις 2 ή στις 3 του μηνός. Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης για να «προσκαλέσουμε» και τον κόσμο. Μπορεί να ανοίξει μια εβδομάδα νωρίτερα η εστίαση ή παράλληλα με το άνοιγμα του τουρισμού. Περιμένουμε. Πάντως αυτήν την στιγμή, η «προέκταση» των καταστημάτων έχει γίνει το πάρκο και το παγκάκι της πλατείας. Ενώ σε ένα κατάστημα, κάθεσαι συντεταγμένα, με όρους και κάποια υγειονομικά μέτρα. Η εστίαση και ο τουρισμός πάντως, είναι ένας «κρίκος». Η εστίαση μπορεί να ανοίξει και να περιμένει τον τουρισμό, αλλά ο τουρισμός χωρίς την εστίαση, δεν μπορεί να υπάρξει.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 13/4/2021}