Επιτραπέζιο για την Κομοτηνή δημιούργησε η Μ. Δήμου

Παρουσιάστηκε στο ΔΗΠΕΘΕ, στόχος η εκμάθηση της ιστορίας μέσα από το παιχνίδι. Σύμμαχος στο εγχείρημα ο Δήμος Κομοτηνής

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάστηκε το επιτραπέζιο παιχνίδι της εκπαιδευτικού Μαρίας Δήμου «Κομοτηνή: Μία πόλη ένα ποτάμι, πολλές ιστορίες». Το παιχνίδι προέκυψε με την ολοκλήρωση του δεύτερου εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα την τοπική ιστορία, στα πλαίσια της εργασίας των μαθητών της ΣΤ1 τάξης του Μειονοτικού Σχολείου Μάστανλη Κομοτηνής.

Η εκπαιδευτικός διαπίστωσε ότι τα παιδιά είχαν άγνοια για την ύπαρξη του ποταμού –Μπουκλουτζά- που διαπερνούσε την Κομοτηνή. Έτσι το 2018 η κα Δήμου εμπνεύστηκε και παρουσίασε το παιχνίδι στους μαθητές. Μέσα από έρευνα και συλλογή πληροφοριών από προσωπικές εμπειρίες των παππούδων τους, τα παιδιά έμαθαν να χρησιμοποιούν τον χάρτη όχι μόνο ως ένα κομμάτι της γεωγραφίας αλλά και ως εργαλείο να κατανοήσουν την πόλη τους.

Το παιχνίδι ακολουθεί την παλιά κοίτη του ποταμού, από την είσοδο στη βόρεια πλευρά της πόλης μέχρι την έξοδό του από την άλλη πλευρά. Σαν κυνήγι κρυμμένου θησαυρού τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν σε γρίφους, οι απαντήσεις των οποίων τους οδήγησαν σε νέους σταθμούς (συνολικά 11 στάσεις). Μέσα από αυτή την βιωματική διαδικασία τα παιδιά με έναν ευχάριστο τρόπο γνώρισαν το ποτάμι αλλά και μνημεία της Κομοτηνής.

Το επιτραπέζιο παιχνίδι διανεμήθηκε σε κάθε Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Κομοτηνής, στο τέλος της παρουσίασης.

Μελλοντικές δράσεις και έρευνες

Η Μαρία Δήμου αυτή τη στιγμή ζει και παρέχει τις υπηρεσίες της στην ομογένεια της Πόλης. Παλαιότερα είχε επιχειρήσει να συνδέσει τα μειονοτικά σχολεία σε Τουρκία, Ελλάδα και Αλβανία μέσω ενός άλλου εκπαιδευτικού προγράμματος. Πάνω σε αυτή την θεματική επιθυμεί η εκπαιδευτικός να βασίσει και μελλοντικές της δράσεις και έρευνες. «Αυτό είναι ένα όνειρο, μακάρι να τα καταφέρω ή εγώ ή κάποιος άλλος συνάδελφος» δήλωσε η κα Δήμου.

Στήριξη και από τον Δήμο Κομοτηνής

Το παρόν στην παρουσίαση του επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού έδωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης. Με ανάρτησή του, μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαρίστησε θερμά την εμπνεύστρια του βιωματικού παιχνιδιού. «Μία από τις πιο λαμπρές δασκάλες μας αλλά και εκλεγμένη τοπική σύμβουλος της Καρυδιάς, εμπνεύστηκε και σχεδίασε ένα εξαιρετικό επιτραπέζιο παιχνίδι για το ποτάμι μας.

Ένας άνθρωπος που αγαπάει εξ ίσου την ιστορία του τόπου και την εκπαίδευση. Και έχει κάνει σκοπό της ζωής της, την γνώση της ιστορίας του τόπου μας» ανέφερε ο Δήμαρχος Κομοτηνής. Ως Δήμος επιθυμεί να στηρίξει κάθε σημαντική και αξιόλογη προσπάθεια.

«Ευχαριστούμε θερμά τη Μαρία Δήμου και μαζί με εμάς είμαι βέβαιος ότι την ευχαριστούν από καρδιάς και τα παιδιά της πόλης μας, γι’ αυτό το όμορφο ταξίδι στην ιστορία. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να παλεύουμε για την ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορίας μας», κατέληξε ο Γ. Γκαράνης.

Φωτό: Ν. Χαραλαμπίδης (πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ), Γ. Γκαράνης, Μ. Δήμου και Γ. Σιγούρος (υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης)

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 12/12/2022}