Σχέδιο επιτάχυνσης κατά 6 μήνες της πλωτής μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη

Την επίσπευση της υποδομής της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, εξετάζει η Gastrade προκειμένου να ικανοποιήσει την εθνική στρατηγική για επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας της αγοράς που θα αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο.

Το σχέδιο της πολυμετοχικής εταιρείας στην οποία συμμετέχουν η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, η Gaslog του κ. Πίτερ Λιβανού και η βουλγαρική Bulgartransgaz βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023, δηλαδή έξι μήνες μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Το νέο τέρμιναλ είναι ένα πρότζεκτ συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ που έχει πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους αλλά και μέσω της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων του.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

«Τους τελευταίους μήνες που ξέσπασε ο πόλεμος βλέπουμε μια τεράστια νέα ζήτηση για κλείσιμο δυναμικότητας στην Αλεξανδρούπολη» δήλωνε προ ημερών από το συνέδριο των Δελφών, ο επικεφαλής της Gastrade κ. Κωνσταντίνος Σιφναίος. Όπως ανέφερε, η εταιρεία βλέπει να εξαντλείται πολύ γρήγορα η διαθέσιμη δυναμικότητα, τονίζοντας την ανάγκη να αναπτυχθεί η δια-συνδεσιμότητα με τις άλλες αγορές και ο διάδρομος προς βορρά ώστε να καλυφθούν και χώρες -εκτός από την ΝΑ Ευρώπη- όπως η Μολδαβία, αλλά και η Ουκρανία.

Τα στελέχη της Gastrade υποστηρίζουν ότι αυτή την ανάγκη και την αυξημένη ζήτηση σε LNG έρχεται να καλύψει το δεύτερο FSRU που σχεδιάζει η εταιρεία στην Θράκη, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσα στο 2024.

Αυτές οι ποσότητες σύμφωνα με την Gastrade δεν μπορούν να καλυφθούν από την μια μέρα στην άλλη και για να γίνει αυτό απαιτούνται υποδομές όπως ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα μπορεί να υποδεχτεί ένα 10% της δυναμικότητας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, από newmoney.gr, 27/4/2022}