Πως θα γιορταστεί η 28η Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη

Ο Εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα εορταστεί λίγο διαφορετικά φέτος για όλη την Ελλάδα καθώς οι νέες συνθήκες κορονοϊού δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε συνάθροιση. Ο Έβρος θα γιορτάσει και αυτός με τον δικό του τρόπο την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ακολουθεί σχετικό Δελτίο τύπου: 

Λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού COVID-19 την παρούσα περίοδο, δεν θα πραγματοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Επιπροσθέτως, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την 28η Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη, περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογιών, οι οποίες θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και καταθέσεις στεφάνων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ορίζουμε γενικά τα εξής:

  1. Γενικό σημαιοστολισμό των Δημοσίων, Περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων, των Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών, Ν.Π.Ι.Δ. του νομού, των σπιτιών και των ιδιωτικών καταστημάτων, καθώς και των πλοίων που θα βρίσκονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.
  2. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

Ειδικά για την πόλη της Αλεξανδρούπολης και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ορίζεται ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ώρα 10:00: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, κ.κ. Άνθιμου.

Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, εντός του Ιερού Ναού κατά την Δοξολογία θα παραστούν από την πλευρά του πρωτοκόλλου μόνο οι εξής επίσημοι προσκεκλημένοι: ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές Έβρου, οι Αντιπεριφερειάρχες, ο Στρατηγός Διοικητής XII Μ.Π., ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, οι Πρόεδροι Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης και Διοικητικού Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ο εκπρόσωπος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, ο Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έβρου, η Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης, η Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου, η Προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου.

ετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας, στο ναό, από την κα Τριάδα Τσιακίρη, Φιλόλογο στο 1ο Γυμνάσιο «Λεονταρίδειο» Αλεξανδρούπολης (διάρκειας 5-8 λεπτών).

Ώρα 10:45: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη και κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, τον Στρατηγό Διοικητή XII Μ.Π., τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, από τον εκπρόσωπο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τους εκπροσώπους της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών, της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, των Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού. Στεφάνι εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων.

Καλούνται όλα τα σχολεία της πόλης να συμμετέχουν στην τελετή κατάθεσης στεφάνων μόνο με έναν εκπρόσωπο – σημαιοφόρο, συνοδεία δασκάλου/καθηγητή.

Απόδοση τιμών από δύο οπλίτες ΣΝ και έναν σαλπιγκτή.

Οι παρακάτω αρχές παρακαλούνται να φροντίσουν:

  1.  Η Ιερά Μητρόπολη για τις ιεροτελεστίες
  2.  Η XII Μ/Κ ΜΠ για τις αποδόσεις τιμών
  3.  Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για τη διευθέτηση του χώρου του μνημείου, την ηχητική εγκατάσταση
  4.  Η Αστυνομική Διεύθυνση για την τάξη

Τελετάρχες ορίζουμε τους Ελευθέριο Γλάνια και Σταυρούλα Κουρτίδου, υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, και τους Ευάγγελο Σιδερά και Χρήστο Κυριαζίδη, υπαλλήλους του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 25/10/2020}