10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ «όμηροι» της κυβέρνησης – Άφαντοι οι οικογενειακοί γιατροί, ανύπαρκτες οι υπηρεσίες

Απέτυχε πριν ξεκινήσει ο νέος θεσμός των ΤΟΜΥ: Μόνο 60 οικογενειακοί γιατροί για 1.000.000 ασφαλισμένους!

Αναγκασμένοι να πληρώνουν ιδιωτικά ιατρεία, καθώς το πολυδιαφημισμένο σχέδιο των «οικογενειακών γιατρών» του υπουργείου Υγείας με τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας χάνεται στη μαύρη τρύπα των ελλείψεων

Αναζητώντας οικογενειακό γιατρό στο τούνελ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ): αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ταινίας περιπέτειας στην οποία πρωταγωνιστούν, εκόντες άκοντες, εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ψάχνουν να βρουν οικογενειακό γιατρό (παθολόγο ή παιδίατρο) εντός του συστήματος δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Το ραντεβού με ιδιώτη γιατρό και η πληρωμή της επίσκεψης είναι μονόδρομος για τους περισσότερους ασφαλισμένους, ενώ η παρακαμπτήρια οδός των επισκέψεων σε παθολόγους και παιδιάτρους που απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας ή τα πρώην Πολυϊατρεία είναι μονίμως… φρακαρισμένη.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την επιτυχή υλοποίηση «της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στο σύστημα υγείας από την ίδρυση του ΕΣΥ», όπως χαρακτηρίζουν τις δομές που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της ΠΦΥ, η πραγματικότητα που αποτυπώνεται μέσα από στοιχεία και αριθμούς είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Το σχέδιο για την ΠΦΥ με τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τους 1.195 γιατρούς που θα τις στελεχώνουν και τους 2.800 συμβεβλημένους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που θα προστεθούν στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πρώην Πολυϊατρείων του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων, χάνεται μέσα στη μαύρη τρύπα των ελλείψεων, παρασύροντας μαζί του και όσους πολίτες χρειάζονται τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας και δεν μπορούν να τις έχουν.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, σήμερα λειτουργούν 100 ΤΟΜΥ, με στόχο να γίνουν 120 μέχρι το τέλος του έτους. Σημειωτέον ότι ο αρχικός στόχος ήταν να λειτουργήσουν 239 ΤΟΜΥ μέχρι το τέλος του 2017! Από τους 1.195 γιατρούς που θα στελέχωναν τις ΤΟΜΥ έχουν προσληφθεί μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ -και μετά από δύο προκηρύξεις- 280 γιατροί και άλλοι 220 είναι σε διαδικασία διορισμού. Από τους 2.800 γιατρούς -γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους- που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων του έχουν συμβληθεί μόλις 625. Παρά ταύτα, το υπουργείο Υγείας στρουθοκαμηλίζοντας καλεί τους πολίτες να εγγραφούν στους οικογενειακούς γιατρούς μέσω ανακοινώσεων ή μηνυμάτων που εμφανίζονται στις ιατρικές συνταγές!

«Το υπουργείο Υγείας έχει αφήσει χιλιάδες ασθενείς χωρίς πρόσβαση στους γιατρούς που έχουν ανάγκη. Ενώ δεν έχει καταφέρει να στελεχώσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών, κατάργησε τις συμβάσεις με τους γιατρούς οδηγώντας σε αδιέξοδο τους ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό που χρειάζονται», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης και καλεί το υπουργείο Υγείας να αναστείλει τη διακοπή των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, που τον περασμένο Ιούλιο άφησαν ακάλυπτους τους ασφαλισμένους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 31 Ιουλίου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καλύπτονταν από περίπου 1.700 ιδιώτες παθολόγους και παιδιάτρους που είχαν συμβάσεις με τον Οργανισμό. Την 1η Αυγούστου, που σηματοδότησε τη μετάβαση στη «μεταρρύθμιση της ΠΦΥ», οι 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι είχαν πρόσβαση μέσω ΕΟΠΥΥ σε μόλις 600 γιατρούς -παθολόγους και παιδιάτρους- καθώς μόνο αυτός ο αριθμός γιατρών υπέγραψε σύμβαση. Η «μεταρρύθμιση» θεωρητικά ολοκληρώνεται από 1ης Ιανουαρίου 2019, οπότε η πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό θα είναι υποχρεωτική για κάθε ασφαλισμένο που χρειάζεται να επισκεφθεί ειδικευμένο γιατρό, π.χ. καρδιολόγο, ενδοκρινολόγο, ρευματολόγο κ.ά., καθώς η επίσκεψη στον ειδικευμένο γιατρό θα γίνεται με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό.

«Μιλώντας στη γλώσσα των αριθμών, είναι προφανές ότι 1.200 γιατροί χάθηκαν μέσα σε μία μέρα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες», λέει στο «ΘΕΜΑ» η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου, προσθέτοντας: «Οι ιθύνοντες, γνωρίζοντας την κατάσταση που θα διαμορφωνόταν είχαν σπεύσει από τον περασμένο Ιούνιο να ονομάσουν οικογενειακούς γιατρούς τους παθολόγους, τους γενικούς γιατρούς και τους παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας και των Πολυϊατρείων ώστε να υπάρχει ένας βασικός αριθμός οικογενειακών γιατρών και να μη φανούν οι τεράστιες ελλείψεις».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 19/9/2018}