Ελλάδα και Βουλγαρία ενισχύουν τα σύνορά τους με Τουρκία

Στα «κόκκινα» οι ροές τα τελευταία 24ωρα στη Βουλγαρία, δύο αστυνομικοί νεκροί από τροχαίο με λεωφορείο διακινητή

Με τουλάχιστον 300 στρατιωτικούς, 100 υπαλλήλους του Υπουργείου Άμυνας, ειδικά οχήματα, drones κι αρκετά στρατιωτικά μέσα έχει ενισχύσει τα σύνορά της με την Τουρκία η Βουλγαρία τα τελευταία 24ωρα, με μερίδα Βούλγαρων πολιτικών να φοβούνται ακόμη και για επεισόδιο τύπου «Ελληνικών Καστανεών» στα σύνορα των δύο χωρών.

Οι μεταναστευτικές ροές στη Βουλγαρία τις τελευταίες ημέρες είναι στο «κόκκινο», ενώ η χώρα θρηνεί για τον θάνατο δύο αστυνομικών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στις 25/08 σε τροχαίο με λεωφορείο διακινητή. Συγκεκριμένα, κοντά στο Μπουργκάς σκοτώθηκαν οι δύο αστυνομικοί στην προσπάθειά τους να σταματήσουν λεωφορείο με τουρκικές πινακίδες που μετέφερε μη νόμιμους μετανάστες. Ο οδηγός-διακινητής δεν σταμάτησε σε δύο σήματα στάση της Συνοριοφυλακής και τότε ξεκίνησε η επεισοδιακή κι εν τέλει θανατηφόρα καταδίωξη. Από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε πως το όχημα ήταν «φορτωμένο» με 48 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

«Στην περιοχή του Μπουργκάς το λεωφορείο μπήκε σε ζώνη για ποδηλάτες και προσέκρουσε σε περιπολικό και σε στάση λεωφορείων», δήλωσε ο Στανιμίρ Στάνεβ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτόπτης μάρτυρας διηγήθηκε ότι από το λεωφορείο πήδηξαν δύο άντρες από τους οποίους ο ένας συνελήφθη από αστυνομικούς ενώ ο άλλος κατάφερε να δραπετεύσει.

«Φουντώνουν» οι ροές στη Βουλγαρία

Την επομένη του δυστυχήματος, Παρασκευή 26/08, άλλοι 141 μη νόμιμοι μετανάστες συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή του Μπουργκάς σε μόλις δύο περιπτώσεις διακινήσεων, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Στην πρώτη περίπτωση, ένα φορτηγό με 88 μετανάστες -άντρες από το Αφγανιστάν- «κρατήθηκε» σε λεωφόρο στο Μπουργκάς. Ο οδηγός του φορτηγού ήταν ένας 60χρονος Σκοπιανός. Οι μετανάστες φορτώθηκαν στο φορτηγό με πινακίδες Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή του χωριού Ντέμπελτ, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από το Μπουργκάς. Άλλοι 53 παράνομοι μετανάστες -επίσης άντρες από το Αφγανιστάν- συνελήφθησαν μεταξύ των χωριών Γκάμπαρ και Ντέμπελτ. Για τις υποθέσεις έχει κινηθεί προδικαστική διαδικασία.

Περίπου 1.000 μη νόμιμοι μετανάστες ή πρόσφυγες πιάνονται καθημερινά στη Βουλγαρία, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Στάνιμιρ Στάνεβ μιλώντας στην ιδιωτική τηλεόραση Nova TV. Σύμφωνα με τον πολιτικό, οι διακινητές είναι καλά οργανωμένοι και οι οδηγοί τους γνωρίζουν καλά την περιοχή, καθώς ολοένα και περισσότεροι διακινητές επιλέγουν να περάσουν τους μετανάστες από Τουρκία σε Βουλγαρία κι έπειτα στην Ελλάδα μέσω του ορεινού όγκου της Θράκης κι όχι κατευθείαν από Τουρκία στην Ελλάδα λόγω ενίσχυσης του Έβρου.

«Οι παράτυποι μετανάστες είναι πολύ εφευρετικοί, δεν μπαίνουν στη Βουλγαρία μόνο από τις πύλες ή κόβοντας το συρματόπλεγμα, αλλά χρησιμοποιούν βοηθήματα όπως αλουμινένιες σκάλες και πεσμένα δέντρα, για να περάσουν πάνω από τα συρματοπλέγματα» δήλωσε. Αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών διευκολύνουν τους παράτυπους μετανάστες, ο Στάνιμιρ Στάνεφ απάντησε: «Υπάρχουν παρόμοιες καταγγελίες. Συνεργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς και τις υπηρεσίες και σύντομα θα ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα». Ο Γ.Γ. είπε επίσης ότι γίνονται σοβαροί έλεγχοι στα προσφυγικά κέντρα και ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση τρία άτομα. 

«Τα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας είναι εξαιρετικά εύκολο να διασχιστούν. Είδα με τα μάτια μου να τα πηδούν χρησιμοποιώντας μια σκάλα». Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ, μιλώντας στην ιδιωτική τηλεόραση BTV για το θάνατο των δύο αστυνομικών που προσπάθησαν να σταματήσουν πούλμαν με τους διακινητής στο Μπουργκάς. Μάλιστα, ο υπουργός αποκάλυψε πως υπάρχουν αναφορές ότι αστυνομικοί συμμετέχουν στη διακίνηση των μεταναστών κατά μήκος των συνόρων. Η τιμή εισόδου στη Βουλγαρία είναι περίπου 1000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε άλλο σημείο του λόγου του υποστήριξε πως η φιλοσοφία της ασφάλειας των συνόρων είναι ελαττωματική, επειδή βασίζεται περισσότερο στο ανθρώπινο δυναμικό των αρμόδιων υπηρεσιών φύλαξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταναστευτική πίεση έχει αυξηθεί περισσότερο από έξι φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Και κάθε μέρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες σταματούν σχεδόν χίλιους μετανάστες στα σύνορα, επιβεβαίωσε. «Σήμερα, οι αποκαλούμενοι διακινητές ανθρώπων κήρυξαν τον πόλεμο στο βουλγαρικό κράτος και το βουλγαρικό κράτος θα απαντήσει σε αυτήν την πρόκληση με όλη του τη δύναμη», δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη.

Ελλάδα: Επεκτείνεται ο φράχτης

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε στη χώρα μας το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), αποφασίζοντας επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία – πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.

Στα σημεία που ήδη υπάρχει φράχτης, οι μεταναστευτικές ροές είναι εμφανώς μειωμένες, ενώ στα σημεία που δεν υπάρχει και το ποτάμι είναι ρηχό το καλοκαίρι επικεντρώνονται οι διακινητές. Εκεί είναι ενισχυμένη η παρουσία συνοριοφυλάκων, ωστόσο όπως δηλώνουν συνδικαλιστές του χώρου αν δεν γίνουν νέες προσλήψεις δεν μπορεί να επιτηρούνται με ανθρώπινο δυναμικό όλα τα σύνορα συνεχώς. Γι’ αυτό σε προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επέκταση του φράχτη στο ύψος Σουφλίου, Μάνδρας, Τυχερού και Πόρου, σημεία από τα οποία είναι τα συχνότερα περάσματα μεταναστών εκτός από το Τρίγωνο Έβρου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, με πληροφορίες από το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 30/8/2022}