Ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου για την λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων

Συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και κατά την διάρκεια αυτής επανεκτιμήθηκαν οι εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αποφάσεις της Πολιτείας και οι επιπτώσεις τους στην λατρεία και την ζωή των πιστών της ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

Α)  Κατ’ αρχάς, αναγνωρίζει την υπεύθυνη στάση της ελληνικής κυβερνήσεως για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, την διαφύλαξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής […].

Β)  Αντελήφθη εξ αρχής το διακύβευμα της προστασίας της δημόσιας υγείας και γι’ αυτό υπέμεινε καρτερικά την απαγόρευση προσελεύσεως πιστών στους ιερούς ναούς […].

Γ)  Διαχειρίζεται, όπως και όλοι οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πνεύμα συνέσεως τις μορφές και την δυσαρέσκεια αρκετών χριστιανών […].

Δ)  […] για την υπό αυστηρούς περιορισμούς λειτουργία των ιερών ναών κατά το Άγιο Δωδεκαήμερο, όπως κατωτέρω:

  1. Οι ιεροί ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς τόσο για προσκύνηση και κατ’ ιδίαν προσευχή, όσο και για προσέλευση κατά τις κύριες θείες λειτουργίες των τριών μεγάλων εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Περιτομή του Χριστού, Θεοφάνεια), τηρουμένων των προβλεπομένων αποστάσεων και μέτρων αποφυγής του συνωστισμού (1 πρόσωπο ανά 15 τ.μ. επιφανείας, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους και με υποχρεωτική την χρήση μάσκας, καθ’ όλη την διάρκεια των ιεροπραξιών), με επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς ναούς τον αριθμό των 25 προσώπων και σε κεντρικούς ναούς των 50 προσώπων.
  2. Προς τον σκοπό αποφυγής της παρουσίας πολλών προσώπων στον ίδιο χώρο για πολλή ώρα, οι Μητροπόλεις θα ρυθμίζουν την τέλεση περισσοτέρων θείων λειτουργιών εντός της ίδιας ημέρας, με λιτότητα και απλότητα, οι οποίες προσφέρουν και συντομία χρόνου.
  3. Κατά την εορτή των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες εκτός των ναών και ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός αυτών, τηρουμένων ασφαλώς των ανωτέρω μέτρων υγειονομικής προστασίας.
  4. Όσοι από τους πιστούς ανήκουν σε υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ανασοκατεσταλμένοι) προτρέπονται να αποφεύγουν την έξοδο από τα σπίτια τους, χάριν της προστασίας της υγείας τους.
  5. Οι κληρικοί και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων κάθε ναού καθίστανται υπεύθυνοι ελέγχου και εφαρμογής των μέτρων και καθοδηγήσεως των πιστών με την αρωγή και του προσωπικού του ναού τους. Καλούνται να εποπτεύσουν με την δέουσα εγρήγορση και απαρέγκλιτη ακρίβεια την τήρηση των παραπάνω οδηγιών, αναλογιζόμενοι την ευθύνη προστασίας της υγείας που αναλαμβάνουν έναντι της Πολιτείας, της κοινωνίας και της Εκκλησίας.

Ε)  Η ως άνω περιορισμένη λειτουργία συνιστά την προς ώρας κατάλληλη λύση και στηρίζεται στην λογική […].

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 17/12/2020}