15 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για τον εμβολιασμό Covid19

 1. Από την Τρίτη 12.1.21 ξεκίνησε επιτυχώς η καταγραφή των πολιτών ηλικίας άνω των 85 ετών. Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας χωρίς κάποιο κόστος εξυπηρετήθηκε από τα φαρμακεία του Νομού.
 2. Κατά την προσέλευσή σας στο φαρμακείο της επιλογής σας, για να κλείσετε τα δύο ραντεβού που θα απαιτηθούν για να γίνουν οι δύο δόσεις του εμβολίου, θα πρέπει να έχετε μαζί σας δύο πράγματα: Α) τον ΑΜΚΑ (ή τον Α. Ταυτότητας ή τον ΑΦΜ) και Β) θα δηλώσετε και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου για την περίπτωση που θα πρέπει να σας στείλουν κάποιο μήνυμα. Για όσους δεν έχουν κινητό μπορούν να δώσουν το κινητό των παιδιών τους ή των εγγονών τους. Εάν τίποτα από όλα αυτά τότε θα δώσουν τον αριθμό του σταθερού τηλεφώνου τους. Στο φαρμακείο θα παραλάβετε και μια βεβαίωση για τα δύο ραντεβού, τα οποία απέχουν 21 μέρες μεταξύ τους και περιλαμβάνει ώρα, ημέρα και εμβολιαστικό κέντρο.
 3. Όσοι δεν ανήκετε στην ομάδα άνω των 85 ετών μη πάτε άδικα στο φαρμακείο. Θα πάτε μόνο όταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανακοινώσουν τη δική σας ηλικία.
 4. Αυτή η ηλικιακή κατηγορία, των άνω των 80 ετών είναι και η πλέον ευάλωτη και άρα οφείλουμε να την προστατέψουμε γρηγορότερα ώστε να μην χάνονται στο εξής οι ζωές των γιαγιάδων και των παππούδων μας.
 5. Μόλις ολοκληρωθεί η κατηγορία αυτή θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 80-85, 75-80, και ούτω καθ’ εξής, και οι οποίες θα ανακοινώνονται από τα ΜΜΕ. Διότι και αυτές είναι υψηλού κινδύνου.
 6. Και βέβαια στη συνέχεια και οι μικρότερες ηλικίες με προτεραιότητα σε όσους έχουν χρόνιες παθήσεις.
 7. Δυστυχώς ο αριθμός των εμβολίων που θα έρθουν στη χώρα μας, μέσα από την προμήθεια και το μοίρασμα που κάνει η ΕΕ για λογαριασμό των μελών της, θα είναι μικρότερος αυτών που αρχικά είχε προβλεφθεί και συνεπώς ο συνολικός εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 8. Επίσης και τα εμβολιαστικά κέντρα που σήμερα λειτουργούν, για τον ίδιο παραπάνω λόγο, είναι τα μισά από ότι αρχικά. Στον νομό Ροδόπης σήμερα είναι δύο. Το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Σαπών. Απορώ καταρχήν γιατί εμπλέκουν τα Νοσοκομεία, που είναι μονάδες Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (και με τόσο φόρτο εργασιών λόγω COVID) και αποκλείουν (προς το παρόν;) το Κέντρο Υγείας Κομοτηνής (πρώην ΙΚΑ) και το Κέντρο Υγείας Ιάσμου (το οποίο καλύπτει όλη την επαρχία μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης) και τα οποία είναι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης! Ή και τα ΤΟΜΥ!
 9. Απαντήθηκαν εκατοντάδες ερωτήματα και απορίες των ασθενών και των συμπολιτών μας από τους συναδέλφους μου φαρμακοποιούς γύρω από τον εμβολιασμό, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του Εμβολίου.
 10. Δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι την ώρα που μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 50.000 και παγκοσμίως πάνω από 30 εκατομμύρια, αριθμοί που εγγυώνται πλέον ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές!
 11. Δεν θα κάνουν το εμβόλιο όσοι είναι κάτω των 16 ετών, οι γυναίκες με εγκυμοσύνη ή θηλασμό και όσοι έχουν πολύ σοβαρό και εκτεταμένο πρόβλημα αλλεργίας. Όσοι έχετε προβλήματα αλλεργίας συζητήστε το με τον γιατρό σας.
 12. Αλλαγή των ημερομηνιών των ραντεβού επιτρέπεται μόνο μια φορά και μόνο 72 ώρες νωρίτερα από το 1ο ραντεβού. Αυτό γίνεται στο φαρμακείο.
 13. Για τους κατάκοιτους συμπολίτες μας, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα ληφθεί μέριμνα, δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα μια συγκεκριμένη διαδικασία με ποια κινητή μονάδα και πότε θα κάνει τον εμβολιασμό κατ’ οίκον.
 14. Επίσης να γνωρίζετε ότι οι χώρες υψηλού και μέσου εισοδήματος έχουν εξασφαλίσει σχεδόν όλες τις διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων. Αντίθετα στην Αφρική, οι πρώτοι εμβολιασμοί δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του 2021, όπως εκτίμησε ο Τζον Νκεγκάνσονγκ, επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
 15. Τέλος, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters, σχεδόν 88 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον πανδημικό κορωναϊό και περίπου 1,9 εκατομμύρια έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της πανδημίας!

Οι φαρμακοποιοί θα βρισκόμαστε δίπλα σας και υπεύθυνα θα απαντήσουμε σε κάθε ερώτημα ή απορία σας σχετικά με το εμβόλιο και τη διαδικασία εμβολιασμού!

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Αλ. Τσαπέκου*, 14/1/2021}

*Ο Αλέξανδρος Τσαπέκος είναι αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και διατηρεί φαρμακείο στον Ίασμο