Μητσοτάκης: Εμβολιασμός ή αναστολή εργασίας στα Γηροκομεία – Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί ξεκινούν από τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Οι εργαζόμενοι που θα επιμείνουν στην άρνηση εμβολιασμού θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου. Θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί από την 1η Σεπτεμβρίου και αργότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Υποχρεωτικός καθίσταται ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι  υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους.

Σχετικά με τους κλειστούς χώρους από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δύο σκιές» εμποδίζουν τη γρήγορη και οριστική έξοδο από την πανδημία, η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα και ένα ποσοστό πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν.

Έστειλε μήνυμα ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων καθώς η πολιτεία θα δώσει ελευθερία στους πολλούς και προστασία σε όλους «γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 12/7/2021}