Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της ΑΜΘ

Με απόφαση που υπέγραψαν την Πέμπτη ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και Σωκράτης Φάμελλος, εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης το οποίο αναθεωρεί και αντικαθιστά το προγενέστερο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της ίδιας περιφέρειας. Με την απόφαση αυτή εγκρίνεται και περιβαλλοντικά το ΠΧΠ.

Η διαδικασία αναθεώρησης των ΠΧΠ θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα για ακόμα εννέα περιφέρειες της χώρας (εκτός Αθήνας-Αττικής και Ν. Αιγαίου), με δεδομένο ότι το ΠΧΠ της Κρήτης έχει ήδη θεσμοθετηθεί.

Κεντρικός στόχος είναι η ολοκλήρωση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού, με την επικαιροποιημένη θεσμοθέτηση των σχεδίων σε όλα τα επίπεδα. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) για το σύνολο των δήμων, ώστε να καλυφθεί όλη η επικράτεια με νέα πολεοδομικά σχέδια, καθορίζοντας, μεταξύ άλλων, το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, τις χρήσεις γης και όρους και περιορισμούς δόμησης σε όλη την έκταση του δήμου.

Ο χωρικός σχεδιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο έκφρασης και υλοποίησης του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, στο δρόμο προς την επανεκκίνηση της οικονομίας και της εργασίας. Πρόκειται για μια σημαντική παράμετρο στον καθορισμό της ασφάλειας δικαίου και άρα στην προσέλκυση επενδύσεων, με ισορροπημένο και οργανωμένο τρόπο. Ανοίγει το δρόμο ώστε να υπάρξουν εκείνα τα χωροταξικά εργαλεία που έχουν ουσιαστική δημοκρατική και αποκεντρωμένη διάσταση και τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν την οικονομία και την κοινωνία.  

Υπό αυτό το πρίσμα, η θεσμοθέτηση των περιφερειακών πλαισίων, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, διασφαλίζει τη συγκρότηση ενός επίκαιρου κατευθυντήριου περιγράμματος, απαραίτητου για την αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας.

Για πολλά χρόνια, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, ήταν δύσκαμπτος, πολύπλοκος, δυσλειτουργικός, στοιχεία που επέτρεψαν την ανισοτιμία. Στόχος είναι να επικρατήσει η ισονομία και η διαφάνεια, ξηλώνοντας παθογένειες και στρεβλώσεις δεκαετιών, ώστε να απελευθερωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό κάθε περιοχής, με ιδιαίτερη μέριμνα στην προστασία και αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και του τοπίου.

Αναλυτικά: Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης παρουσιάζει διαχρονικά χαμηλά ποσοστά σύγκλισης ως προς τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και σε εθνικό επίπεδο, η Περιφέρεια χαρακτηρίζεται ως «βραδυπορούσα», με χαμηλούς ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης ως προς τη χώρα.

Όμως, η Περιφέρεια κατέχει κομβική γεωγραφική θέση. Διαθέτει σημαντικές προοπτικές στους τομείς της ενέργειας καθώς και του διαμετακομιστικού εμπορίου, του τουρισμού και της τόνωσης του εξαγωγικού προσανατολισμού της. Επιπλέον, διαθέτει ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα και ένα δυναμικό αξιόλογων τοπίων.

Προτεραιότητες του ΠΧΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης

  • Η ενίσχυση της θέσης και του ρόλου της Περιφέρειας στον διεθνή, ευρωπαϊκό και εθνικό χώρο στα πλαίσια πολιτικών εδαφικής συνοχής για την ολοκληρωμένη, ισόρροπη και διαρκή ανάπτυξη.
  • Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση διατηρήσιμης οικονομικής ευημερίας.
  • Η ενίσχυση της εδαφικής συνοχής σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο, μέσω της συγκρότησης βιώσιμων αναπτυξιακών ενοτήτων και της ισόρροπης και αλληλοσυμπληρούμενης κατανομής των παραγωγικών δραστηριοτήτων στον χώρο.
  • Η συνετή και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού πόρου, προωθώντας την ενίσχυση των μεταξύ τους συνεργιών, την ανακύκλωση και την επανάχρηση τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στην οικιστική ανάπτυξη.
  • Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και ο περιορισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τομέων ενέργειας και μεταφορών δίδοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στον επανασχεδιασμό του συστήματος μεταφορών στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού.
  • Η προστασία, συνδυασμένη ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, και του τοπίου, που αναγνωρίζονται ως σημαντικοί αναπτυξιακοί πόροι και συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας.
  • Η βιώσιμη διαχείριση του χώρου και παροχή κατευθύνσεων προς τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια που θα ακολουθήσουν από τους δήμους, για την οργάνωση του χώρου και την ισόρροπη ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr, 5/10/2018}