Εγκαινιάζεται το Μουσείο των ΑΧΕΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στις 12:30 η AHEPA HELLAS – Περιφέρεια 25, θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφοράς της AHEPA, «AHEPA Relief Museum», στην Αλεξανδρούπολη, οδός Μητροπολίτη Ι. Καβύρη 87 , Πρώην ΠΙΚΠΑ.

Στα εγκαίνια θα παραστούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο SUPREME GOVERNOR της AHEPA Jimmy Kokkotas, ο πρώην SUPREME GOVERNOR Γιώργος (George) Χωριάτης, συνοδευόμενοι από αξιωματούχους της AHEPA και ο Κυβερνήτης Περιφέρειας Ελλάδος (D25) Κωνσταντίνος Βαρσάμης.

Ήταν Ιούλιος του 2018 όταν το τμήμα της ΑHEPA, Δημόκριτος HJ21, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, τιμήθηκε με την απόφαση να φιλοξενήσει το «Global AHEPA Relief Museum», στο κτίριο του ΠΙΚΠΑ Αλεξανδρούπολης λόγω της στενής σύνδεσης της δωρεάς με την οικογένεια των ΑHEPA.

Το κτίριο είχε παραδοθεί ως βοήθεια στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης πριν από 74 χρόνια, με σκοπό να στεγάσει της πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε βασικό πυλώνα της υγειονομικής φροντίδας των πολιτών, ως Π.Ι.Κ.Π.Α.. Από εκείνη την ημερομηνία αποτελεί ένα εθνικό έργο της AHEPA το οποίο αγκαλιάστηκε από την κοινότητα της AHEPA παγκοσμίως.

Το κτίριο παραχωρήθηκε επίσημα από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος εξ αρχής υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας του τοπικού τμήματος.

Το υφιστάμενο κτίριο αποκαταστάθηκε και συντηρήθηκε, με σκοπό στο εσωτερικό του να

δημιουργηθούν χώροι στους οποίους θα εκτίθεται η ιστορία και η συνεισφορά των AHEPA προς την Ελλάδα. Mε την ολοκλήρωση του οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του κτιρίου, τις αξίες και τις δραστηριότητες της AHEPA.

“Στεκόμαστε υπερήφανοι μπροστά στην οικογένεια της AHEPA και τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης ανακοινώνοντας ότι το κτίριο έχει πλέον φτάσει στο επίπεδο να υποδεχθεί επισκέπτες σε ένα ασφαλές και κατάλληλο περιβάλλον ενώ αναμένεται η αποστολή του εκθεσιακού υλικού από τα διεθνή τμήματα της AHEPA.” αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Tι είναι η ΑΧΕΠΑ

Η ΑΧΕΠΑ (AHEPA: American Hellenic Educational and Progressive Association) είναι μια ομογενειακή (των ΗΠΑ) οργάνωση αφοσιωμένη στο να προάγει ελληνικά θέματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Με διαχρονικά περισσότερα από 250.000 μέλη, μεταξύ αυτών και τρεις πρώην προέδρους των ΗΠΑ (Ρούζβελτ, Τρούμαν, Φορντ), έχει συνεισφέρει με πολυάριθμες δωρεές στη χρηματοδότηση ιατρικών και άλλων ερευνών στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα (π.χ. Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ), καθώς και σε προγράμματα μαθητικών υποτροφιών.

Ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα της Τζόρτζια με σκοπό τον αγώνα για την ενσωμάτωση των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία και τα πολιτικά τους δικαιώματα, καθώς και κατά των διακρίσεων, τον φανατισμό και του μίσους της Κου-Κλουξ-Κλαν.

Το 1931, δύο χρόνια πριν γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Franklin D. Roosevelt έγινε μέλος της οργάνωσης μετά από πρόσκληση του φίλου του, Ulius L. Amoss, πρώην ηγέτη της Ελληνικής Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (X.A.N.).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο site της οργάνωσης για το τμήμα της που αφορά την Ελλάδα «η αποστολή της Οικογένειας των ΑΧΕΠΑ είναι να προωθεί τον Ελληνισμό, την Εκπαίδευση, τη Φιλανθρωπία, την αστική Ευθύνη, την Οικογένεια και την Ατομική Εξέλιξη».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 29/3/2022}