Γ. Ρωμανιάς: «Φτου και από την αρχή με αναλογιστική μελέτη για τον ΕΦΚΑ»

Φτιαγμένος στο…«γόνατο» και με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα ο ενιαίος φορέας – Δεν ξέρουν πώς να υπολογίσουν τις συντάξεις – «Μετέωρο το ασφαλιστικό» σημειώνει ο γνωστός εργατολόγος

Ούτε οι ημερομηνίες πληρωμής των ασφαλισμένων των διάφορών ταμείων συμφωνούν, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά ο ΕΦΚΑ είναι ενιαίος και…λειτουργικός. Αντίθετα πρόκειται για έναν φορέα φτιαγμένο στο…«γόνατο», αφού ακόμη και ο οργανισμός λειτουργίας του, δημοσιεύθηκε δύομιση χρόνια μετά την ίδρυσή του,  όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Θ» ο γνωστός εργατολόγος κ. Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος μιλά για το σύστημα του ΕΦΚΑ και τα λειτουργικά του προβλήματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μοναδική λύση είναι η δημιουργία του συστήματος από την αρχή, με αναλογιστική μελέτη και με προοπτική για τα προσεχή 30 χρόνια, προκειμένου οι ασφαλισμένοι με την σειρά τους να γνωρίζουν τι θα πληρώνουν αλλά και τι θα εισπράττουν.

«ΣΤΟ…ΓΟΝΑΤΟ Ο ΕΦΚΑ – 2.5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς: «το ότι ο ΕΦΚΑ φτιάχτηκε στο «γόνατο» είναι δεδομένο. Πράγματι φτιάχτηκε πρόχειρα χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη, χωρίς να έχει προηγηθεί, το αν είναι συνταγματικά νόμιμη η ίδρυσή του, η υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών κλπ σε αυτόν. Δεν έγινε σχετική προεργασία. Επίσης για να λειτουργήσει ο ΕΦΚΑ, έπρεπε να εκδοθεί ένας οργανισμός λειτουργίας.

Ο νόμος που δημιούργησε τον ΕΦΚΑ έγινε στις 12 Μαίου 2016. Ο οργανισμός του ΕΦΚΑ όμως έγινε τον Σεπτέμβριο του 2018. Πέρασαν δηλαδή δυόμιση χρόνια για να δημοσιευθεί ο οργανισμός λειτουργίας. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, σας λέω ότι ακόμη και τώρα που έχουν περάσει 3.5 χρόνια από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί ο ΕΦΚΑ, το κάθε παλιό ταμείο ανακοινώνει χωριστές ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων. Δεν υπάρχει δηλαδή ακόμη ενοποίηση. Αφού έγινε ένα ταμείο, υποτίθεται ότι όλες οι συντάξεις έπρεπε να πληρώνονται στην ίδια ημερομηνία. Δεν έχει γίνει ακόμη ούτε αυτό».

«ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ – ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ»

«Από εκεί και πέρα, λειτουργικά ο ΕΦΚΑ έχει σοβαρά προβλήματα διότι για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, δεν μπορούν να κάνουν τον υπολογισμό των συντάξεων.

Σας θυμίζω ότι για το παλιό ΕΤΑΑ, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί που είχαν κάνει αιτήσεις από τον Μάιο του 2016, οι συντάξεις τους βγήκαν πριν από λίγες ημέρες, διότι δεν ήξεραν το λογισμικό. Δεν ήξεραν πως θα τις υπολογίσουν» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το ίδιο συμβαίνει για όσους είναι υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων που υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία, δηλαδή στα ΝΠΔΔ, δεν μπορούν να υπολογίσουν την σύνταξή τους, διότι δεν ξέρουν το λογισμικό και πως θα τις υπολογίσουν.

Μια ακόμη περίπτωση, είναι αυτοί που έχουν δουλέψει λίγα ή και περισσότερα χρόνια στο εξωτερικό (σε χώρες της ΕΕ) και έχουν έρθει στην Ελλάδα και κάνουν αίτηση για σύνταξη. Σύμφωνα με τον κανονισμό τα χρόνια αυτά υπολογίζονται ως συντάξιμα και προστίθενται στα ελληνικά. Δεν ξέρουν να υπολογίσουν την σύνταξη. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι κατάσταση αυτή 3.5 χρόνια μετά την δημιουργία του ΕΦΚΑ να μην είναι σε θέσεις να υπολογίσουν συντάξεις».

«32 ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ…»

Επίσης ο κ. Ρωμανιάς, υπογράμμισε ότι «πέραν των παραπάνω, πρέπει να σας πω ότι ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387) που δημιούργησε τον ΕΦΚΑ, έχει αλλάξει μέχρι τώρα…32 φορές. Δηλαδή 32 μεταγενέστεροι νόμοι έχουν τροποποιήσει τον νόμο Κατρούγκαλου. Αλλιώς υπολογίζονταν η σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου και αλλιώς υπολογίζεται τώρα. Έχει αλλάξει ο τρόπος. Ήταν άλλες οι εισφορές με τον νόμο Κατρούγκαλου και άλλες είναι τώρα. Έχει αλλάξει και αυτό, όπως επίσης ήταν άλλες οι συντάξεις χηρείας – για τις οποίες είχαν ψηφίσει κάποιες καταστροφικές διατάξεις – και άλλες είναι τώρα, μετά την αλλαγή που έγινε πριν από λίγους μήνες».

«ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΕΩΡΟ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΕΦΚΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ»

«Αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει μια προσέγγιση μελλοντικής λειτουργίας – προοπτικής του ΕΦΚΑ. Δεν ξέρουμε πλέον τι θα γίνει του χρόνου. Το ασφαλιστικό είναι «μετέωρο». Ο,τι χρειάζεται αλλαγή, χρειάζεται.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου. Στις προγραμματικές του δηλώσεις, δεν είπε τίποτα. Βέβαια είπε ο αρμόδιος υπουργός κ. Βρούτσης ότι η κύρια σύνταξη θα ανήκει στο δημόσιο, στον πρώτο πυλώνα και για την επικουρική θα έχουμε κάποιες αλλαγές για εκείνους που θα μπαίνουν μετά. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε. Θα γίνει η κατάργηση του νόμου στο σύνολό του; Ή θα γίνουν κάποιες αλλαγές σε επιμέρους διατάξεις; Εάν γίνουν αλλαγές σε επιμέρους διατάξεις, αυτές εγώ τις ονομάζω «μερεμέτια», που σημαίνει ότι πάλι το πρόβλημα θα είναι υπαρκτό. Θα δούμε όμως. Είναι καινούργια η κυβέρνηση και θα δούμε τι θα γίνει. Πάντως ο ΕΦΚΑ όπως είναι τώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει» τόνισε επίσης ο γνωστός εργατολόγος.

«ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΗ 30 ΧΡΟΝΙΑ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν υπάρχουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε με έμφαση ότι «τα ταμεία πάντοτε έχουν χρήματα. Το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχουν τώρα χρήματα. Το ερώτημα είναι αν στην προοπτική του μέλλοντος θα υπάρχουν χρήματα. Όταν κάνουμε ένα ασφαλιστικό, δεν λειτουργεί για ένα – δύο χρόνια αλλά για τριάντα και σαράντα χρόνια. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν έχουμε φροντίσει ώστε και στα 20 χρόνια να έχει να πληρώσει το ταμείο. Στην Ελλάδα σήμερα, δεν έχει γίνει παρόμοια μελέτη. Έχει γίνει δηλαδή ο ΕΦΚΑ χωρίς προοπτική και χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει του χρόνου. Είναι πρωτοφανές και επιπόλαιο αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι. Εάν δεν γίνει ένα ασφαλιστικό από την αρχή, με αναλογιστική προσέγγιση, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα κρατηθούν εδώ οι συντάξεις. Πρέπει να δούμε όλο το σύστημα από την αρχή με αναλογιστική μελέτη, με προοπτική για τα προσεχή 30 χρόνια, για να ξέρει ο κόσμος τι θα πληρώνει και τι θα εισπράττει».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 24/7/2019}