Μπήκαν τα θεμέλια για το μεγαλύτερο υπό κατασκευή οικοδομικό έργο στην Ελλάδα

Ξεκίνησε κι επίσημα η κατασκευή του νέου κτιρίου της Σχολής Κλασικών κι Ανθρωπιστικών Σπουδών Δ.Π.Θ.

Το μεγαλύτερο οικοδομικό έργο που υλοποιείται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, από δημόσιο φορέα, είναι αυτό που θεμελιώθηκε επίσημα το πρωί του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, στην πανεπιστημιούπολη πραγματοποιήθηκε η τελετή αγιασμού και θεμελίωσης της έναρξης κατασκευής των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιούλιο με την κατασκευαστική εταιρεία «Κοινοπραξία Εργομπετόν ΑΒΕΤΕΘ – ΤΕΚ Θεσσαλονίκης Α.Ε.», το έργο συνολικού προϋπολογισμού 19.365.049,91 ευρώ έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Προσκεκλημένος του πανεπιστημίου ήταν ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ζητώντας από τον υφυπουργό την στήριξη του ακριτικού ιδρύματος.

Β. Διγαλάκης: «Ένα ιδιαίτερο πανεπιστήμιο σε μία ιδιαίτερη γεωγραφική θέση»

Ως «ένα ιδιαίτερο πανεπιστήμιο σε μία ιδιαίτερη γεωγραφική θέση» χαρακτήρισε το Δ.Π.Θ. ο υφυπουργός, γνωστοποιώντας πως «θα έχει την στήριξή μας», κάτι που αναμένουμε βεβαίως να αποδειχθεί ή όχι το επόμενο διάστημα. Πάντως, όπως είπε, «είμαστε σε διαρκή επαφή με τη διοίκηση του ΔΠΘ για άλλα έργα, που θα αναπτύξουν ακόμη περισσότερο το ΔΠΘ, όπως εστίες μέσω ΣΔΙΤ και άλλα κτίρια».   υφυπουργός παραδέχθηκε ότι είναι «μεν εφικτό αλλά δεν είναι αυτονόητο», για ένα πανεπιστήμιο, να ‘αποκτήσει’ χρήματα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προτάσσοντας την εν λόγω κατασκευή ως success story αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα μάχεται ακόμη με τους ‘δαίμονες’ της οικονομικής κρίσης. «Αυτό θέλουμε, τα πανεπιστήμιά μας να είναι εξωστρεφή, να αναζητούν εργαλεία χρηματοδότησης» είπε σχηματικά ο υφυπουργός.

Τι ειπώθηκε στην τελετή

Ένα «πολύ μεγάλο έργο» χαρακτήρισε το υπό κατασκευή έργο ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, μεταφέροντας την πεποίθησή του ότι το νέο κτίριο «θα εδραιώσει και θα γιγαντώσει την πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής, θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία, ανάπτυξη και διεύρυνση του πανεπιστημίου μας».

Ευχαρίστησε τις προηγούμενες πρυτανικές αρχές και όσους συνέβαλαν γι’ αυτό το έργο.

Δήλωση έκανε κι ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, ζητώντας –όπως έκανε και στην προσωπική του επαφή με τον υφυπουργό- να ‘ξεκολλήσει’ ο φάκελος με τα νέα τμήματα που θέλει να ιδρύσει το πανεπιστήμιο. «Η πορεία ανάπτυξης του ΔΠΘ είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη συνολικά της περιοχής» δήλωσε μεταξύ πολλών.

Την χαρά του για το νέο έργο εξέφρασε κι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη το ΔΠΘ να ενισχύεται με κτίρια, τμήματα, φοιτητές και μετέφερε τη στήριξη της ΠΑΜ-Θ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 5/11/2019}