«Δώρο άδωρο» το PET CT χωρίς το κύκλοτρο – Tο ραδιοφάρμακο παράγεται από μία εταιρεία και είναι μονοπώλιο

Χωρίς το κύκλοτρο, τη μονάδα δηλαδή παραγωγής ραδιοφαρμάκου, θα γίνει όπως όλα δείχνουν  η εγκατάσταση του PET CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπως και σε άλλα τρία δημόσια νοσοκομεία της χώρας μετά την διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή για την τροποποίηση της δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Έτσι στο Νοσοκομείο θα φτάσει ένα πανάκριβο μηχάνημα μοριακής απεικόνισης, που αποτελούσε και αίτημα πολλών ετών όμως το φάρμακο για να γίνει η εξέταση δεν θα παράγεται από το ίδιο το νοσοκομείο αλλά θα γίνεται προμήθεια από ιδιώτη. Το κόστος μάλιστα είναι εξαιρετικά υψηλά καθώς σήμερα αγγίζει τα 800 ευρώ.

Το γεγονός αυτό,  θα έχει ως συνέπεια την υπολειτουργία του PET CT, ενός συστήματος τομογραφίας ποζιτρονίων/υπολογιστικής τομογραφίας για τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων σε πρώιμο στάδιο, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που η εξέταση τείνει να γίνει προληπτική.

Η ανακοίνωσή της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) 

Το ραδιοφάρμακο για την εξέταση PET SCAN παραμένει μονοπώλιο με την τροποποίηση της Σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Στη Βουλή ψηφίστηκε διάταξη για τροποποίηση της Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχου η οποία τροποποιεί τη δωρεά για τη λειτουργία κυκλότρων σε τέσσερα Δημόσια Νοσοκομεία. Τα κύκλοτρα παράγουν ραδιοφάρμακο απαραίτητο για την εξέταση PET SCAN που ανιχνεύει τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο.

Έτσι δεν θα λειτουργήσουν κύκλοτρα στα Νοσοκομεία Παν/κο Αλεξανδρούπολης, Παν/κο Ηρακλείου, Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και Παν/κο Ιωαννίνων.

Τώρα το ραδιοφάρμακο παράγεται από μία εταιρεία και είναι μονοπώλιο. Ανεβαίνει η τιμή κατά το δοκούν. Τακτικά υπάρχει έλλειψη ραδιοφαρμάκου με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να αδυνατούν να κάνουν την εξέταση. Περιμένουν οι ασθενείς με καρκίνο μήνες για να κάνουν τη διαγνωστική εξέταση και όταν έρχεται η σειρά τους πολλές φορές αναβάλλεται λόγω έλλειψης ραδιοφαρμάκου.

Είναι επιβεβλημένη από το Δημόσιο η λειτουργία κυκλότρων για παραγωγή του ραδιοφαρμάκου. Η μείωση της τιμής του ραδιοφαρμάκου που επικαλείται ο Υφυπουργός Υγείας οφείλεται και στην πρόθεση του Δημοσίου να λειτουργήσει κύκλοτρα. Τώρα με την τροποποίηση της Σύμβασης θα αυξηθεί πάλι τη τιμή του, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ και τις τσέπες των καρκινοπαθών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 16/2/2020}