Δωρεάν Τεστ ΠΑΠ στο Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας την Παρασκευή 8 Μαρτίου στο Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης (ΠΕΔΥ) – Τμήμα οικογενειακού Προγραμματισμού θα πραγματοποιηθεί δράση προληπτικού ελέγχου των γυναικών σε Τεστ Παπανικολάου.

Η πρόληψη δεν κοστίζει και διασφαλίζει τη δυναμική παρουσία μας στο πλευρό των παιδιών μας.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να προσέλθουν από τις 08:00 έως τις 17:30, την Πέμπτη 07 και την Παρασκευή 08 Μαρτίου. Δεν χρειάζεται η προσκόμιση παραπεμπτικού ή να έχουν κλείσει ραντεβού.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25510 85062

Τεστ Παπανικολάου ονομάζεται μια κυτταρολογική εξέταση. Ένας έλεγχος των κυττάρων στην γενετική περιοχή. Οι πληροφορίες που μας δίνει είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κύτταρα που έχουμε ελέγξει. Είναι μια βασική εξέταση χαμηλού κόστους, που ελέγχει μεγάλες μάζες πληθυσμού. Φθηνή, σύντομη και απλή διαδικασία.

Τι είναι αυτό που ελέγχει μια τέτοια εξέταση;

Το τεστ ανιχνεύει την κατάσταση των κυττάρων που θα πρέπει να είναι φυσιολογικά. Πραγματοποιείται για να δούμε αλλοιώσεις στα κύτταρα. Αν τα κύτταρα έχουν υποστεί κάποια βλάβη τέτοια, που να οδηγεί σε καρκινικές αλλοιώσεις. Σε προκαρκινικές αλλοιώσεις αρχικά ή για να διαγνώσουμε αν υπάρχει καρκίνος.

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται;

Πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, δηλαδή μία φορά το χρόνο.

Τι είναι αυτό που προλαμβάνει;

Το τεστ προλαμβάνει όλες τις μορφές καρκίνου του τραχήλου και του κόλπου της μήτρας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ελέγχουμε και αυτές τις περιοχές. Αν μια γυναίκα κάνει περιοδικά και τακτικά τον έλεγχό της είναι αδύνατο να υπάρξει ένας καρκίνος σε επίπεδο τραχήλου και να μην διαγνωσθεί. Αρκεί να τηρείται η επαναληψιμότητα του έτους. Δεν μπορεί μια γυναίκα που έχει εντελώς φυσιολογικά κύτταρα, μέσα σε 12 μήνες να παρουσιάσει καρκινικά κύτταρα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr, 7/3/2019}