Η Εγνατία Οδός γεμίζει πλευρικά διόδια όλη τη Ροδόπη

Παρά τη μη επισκευή του οδοστρώματος-παρωδία, η Εγνατία συνεχίζει ακάθεκτη τον σχεδιασμό για πλευρικά διόδια – Μετά την ταλαιπωρία στη Μέστη, ήρθε η σειρά της βιομηχανικής περιοχής και μετά …του Ιάσμου!

Στην κατασκευή πλευρικών διοδίων και στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής προχωρά η Εγνατία Οδός και μάλιστα ταχύτατα, καθώς από σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου ξεκινούν σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης:

«Αποφασίζουμε την τοποθέτηση εργοταξιακής σήμανσης και απαγορεύουμε προσωρινά την κυκλοφορία όλων οχημάτων στον κλάδο εξόδου 3 του Α/Κ ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού (από την Κομοτηνή προς ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και Φύλακα Ν. Ροδόπης) και στον κλάδο εισόδου 2 του Α/Κ ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού (από ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και Φύλακα Ν. Ροδόπης προς Κομοτηνή), τμημάτων οδού που αστυνομεύονται από το Τ.Τ. Κομοτηνής, λόγω εργασιών κατασκευής πλευρικών Σταθμών Διοδίων στον Α/Κ ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής από την χ/θ 572+534 έως χ/θ 573+117 για χρονικό διάστημα από 03-12-2019 έως και 02-04-2020».

Πως θα ρυθμιστεί η κυκλοφορία

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η κυκλοφορία των οχημάτων με κατεύθυνση από Κομοτηνή προς ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής – Φύλακα Ν. Ροδόπης και αντίστροφα, θα πραγματοποιείται μέσω της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης. Οι οδηγοί θα προειδοποιούνται έγκαιρα με εργοταξιακή σήμανση στους Α/Κ Ανατολικού Κόμβου Κομοτηνής και σε κατάλληλο – εμφανές σημείο πλησίον και προ ανόδου στον  Α/Κ ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, σύμφωνα με την συνημμένη στο ανωτέρω 5 σχετικό τεχνική μελέτη προς πρόληψη και αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα (τοποθέτηση οριζόντιας και κάθετης σήμανσης κ.λπ.) για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων και να εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 9 και 47 του Ν. 2696/99 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, της υπ’ άριθ. ΔΟΜΕΟ/Ο/613 (ΦΕΚ 905/20-05-2011) απόφαση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της  Εγκεκριμένης Μελέτης Σήμανσης της Εγνατίας Οδός Α.Ε.

Οι εργασίες να εκτελούνται μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας και σε καμία περίπτωση να μην διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί του αυτοκινήτου Εγνατίας Οδού.

Καλό… Απρίλη η παράδοση του κόμβου

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν από σήμερα Τρίτη 03-12-2019 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 02-04-2020 και εφαρμόζονται από την τοποθέτηση των οικείων πινακίδων με μέριμνα και ευθύνη της εταιρίας «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.» η οποία υποχρεούται για τον τακτικό έλεγχο και συντήρηση της προσωρινής σήμανσης. Επισημαίνεται ότι η διευθύνουσα επιχείρηση του εν λόγω έργου είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε.

Ροδόπη: Σε τρία σημεία τα πλευρικά διόδια

Τρία σημεία και συνολικά έξι πλευρικά διόδια περιλαμβάνει (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) ο σχεδιασμός της Εγνατίας Οδού. Τελικός στόχος είναι όλοι οι χρήστες του οδοστρώματος να διέρχονται από έναν σταθμό διοδίων.

Με περσινή διπλή σύμβαση, η ΑΚΤΩΡ ανέλαβε από τη μία τη συντήρηση της Εγνατίας Οδού κι από την άλλη την κατασκευή πλευρικών σταθμών διοδίων, τρία εκ των οποίων είναι στη Ροδόπη. Συγκεκριμένα, όταν ολοκληρωθεί το έργο πλευρικά διόδια θα έχουν αναγερθεί στους Α/Κ Μέστης, Βι.Πε. Κομοτηνής και Ιάσμου, με το έργο να προχωρά προοδευτικά.

Θυμούνται τα διόδια, ξεχνούν τη συντήρηση

Αλγεινή εντύπωση δεν κάνει όμως μόνο η τοποθέτηση σταθμών διοδίων, όσο τρεις συγκεκριμένοι παράγοντες.

Πρώτον, ο αιφνιδιασμός της τοπικής κοινωνίας και των χρηστών του δικτύου. Μέσω ανακοινώσεων της ΕΛ.ΑΣ. μαθαίνει ο κόσμος ότι χτίζονται διόδια. Το είδαμε στην περίπτωση της Μέστης, το συναντάμε ξανά και στην περίπτωση της Βιομηχανικής Περιοχής.

Δεύτερον, η ταλαιπωρία και η οικονομική «δοκιμασία» περιοχών. Κατακαλόκαιρο «έκλεισε» ο κόμβος της Μέστης για τα πλευρικά διόδια με τους επαγγελματίες να μετρούν πληγές, και τώρα ο κόμβος της Βι.Πε. αναμένεται να μείνει κλειστός για μερικούς μήνες. Τα παράπονα επαγγελματιών του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών είχαν πέσει «βροχή», αλλά στο κενό.

Τρίτον και μείζον, η μη συντήρηση της Εγνατίας Οδού στο νομό Ροδόπης. Λακκούβες, επικίνδυνα σημεία και χρονίζοντα προβλήματα «κρύβονται» πίσω από πολλά τροχαία ατυχήματα και δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά των οδηγών. Προ μηνός οδηγοί φορτηγών «απέκλεισαν» για μερικά λεπτά τα διόδια της Μέστης, ζητώντας το αυτονόητο: Τη συντήρηση του δικτύου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 3/12/2019}