Άγνωστο το πότε θα αναβαθμιστεί η Δημοτική Αγορά της Κομοτηνής

Επαγγελματίες της δημοτικής αγοράς μιλούν στον «Χ» για την σημερινή κατάσταση και ζητούν την αναβάθμιση της υποδομής – Η δημοτική αρχή τελεί εν αναμονή «ανοίγματος» κατάλληλου προγράμματος

Η δημοτική αγορά της Κομοτηνής βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης, έχει συμπληρώσει πάνω από μισό αιώνα ζωής και σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά σημεία εμπορίου όχι μόνο της ίδιας της πόλης αλλά και ολόκληρου του νομού Ροδόπης. Πριν από τρία χρόνια, η τότε δημοτική αρχή του Δήμου Κομοτηνής στα πλαίσια του σχεδίου της αστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης, είχε κρίνει ως αναγκαία και την αναβάθμιση του κτιρίου της δημοτικής αγοράς.

Τι λένε οι εργαζόμενοι της αγοράς

Στην δημοτική αγορά βρέθηκε λοιπόν ο «Χ» προκειμένου να συλλέξει τις γνώμες επαγγελματιών κι εργαζομένων αναφορικά με την ανάγκη ή μη ανάπλασης του κτιρίου όπου στεγάζεται η αγορά. 

«Υπήρχε κάποιο σχέδιο για την διαμόρφωση της περιοχής της Δημοτικής αγοράς. Στην πορεία όμως μάθαμε ότι το κομμάτι της δημοτικής αγοράς από το τζαμί μέχρι εδώ δεν θα έμπαινε στο σχέδιο. Δεν ξέρουμε τους λόγους», δήλωσε στον «Χ» ο Ν. Ιωαννίδης κρεοπώλης της δημοτικής αγοράς. 

«Πριν από τρία χρόνια είχαμε συναντηθεί με τον τότε δήμαρχο και υπήρχε ένα σχέδιο ανάπλασης της δημοτικής αγοράς και μας έβρισκε σύμφωνους. Αλλά τελικά για κάποιο θέμα δεν μπήκαμε στο σχέδιο. Η αναβάθμιση μάλλον σταματάει στην κάθετη οδό της Χαριλάου Τρικούπη», ανέφερε ο Κ. Χατζόπουλος κρεοπώλης της αγοράς. 

Δ. Καρασταύρου:  «Υπάρχει ένα σχέδιο αναβάθμισης της δημοτικής αγοράς»

Ποιά όμως η θέση της δημοτικής αρχής επί του θέματος; Σχετικά ενημερώνει τον «Χ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού Δημήτρης Καρασταύρου. «Υπάρχει ένα σχέδιο αναβάθμισης της δημοτικής αγοράς, περιμένουμε το ανάλογο χρηματοδοτικό εργαλείο», δήλωσε.

«Μέχρι στιγμής τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν βρεθεί αφορούσαν άλλα κτίρια της πόλης. Θα βγει στην πορεία κάποια χρηματοδότηση ή θα το επιχειρήσουμε εμείς να βγει, ώστε να αναβαθμιστεί και η δημοτική αγορά», συμπλήρωσε ο Δ. Καρασταύρου.

Όσον αφορά το πότε είναι πιθανό να πάρει σάρκα και οστά η χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση η ανάπλαση της Δημοτικής αγοράς, ο αντιδήμαρχος δήλωσε: «Αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Κατά καιρούς βγαίνουν προσκλήσεις, το θέμα είναι σαν Δήμος να έχεις την ωριμότητα και να καταθέσεις πρόταση. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε χρηματοδότηση οποιαδήποτε στιγμή βγει κάποια πρόσκληση».

Εν κατακλείδι, αδιαμφισβήτητα, η δημοτική αγορά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πυρήνα εμπορίου για το κέντρο της Κομοτηνής και η αναβάθμιση της θα είναι μία «ένεση» για την επιχειρηματικότητα του τόπου. Προς το παρόν όμως παραμένει άγνωστο όχι μόνο το πότε αλλά και το εάν εν τέλει γίνει πραγματικότητα η ανάπλαση της δημοτικής αγοράς.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 26/9/2019}